— Hun er veldig spilleklok og har bra tempo. Marta er flink til å lese spillet og sette opp de andre. Det er ikke nødvendigvis hun som kommer til å score flest, men styrer spillet, forteller Vipers-trener Gunnar Pettersen.

Marta Tomac, som er bakspiller, kommer til Vipers etter fire sesonger i Byåsen. Hun har også spilt i Selbu og danske Århus, hvor hun var lagvenninne med Sanne Bak Pedersen. I tillegg har hun spilt med Mona Bruskeland, som også er ny Vipers-spiller, i Byåsen.

- Det er veldig gøy med noe nytt. Det er veldig spennende og uvant. Jeg merker spillet at ting ennå ikke sitter, men det er helt naturlig. Det kommer til å gå bedre og bedre, sier Tomac, datter av herrelandslagets assistenttrener Zeljko Tomac.

- Hva gjorde at du ville gå til Vipers?

— Vipers har hatt mye spennende på gang med bra trenerteam og jenter, og med seriøst styre og administrasjon. Klubben har også veldig store ambisjoner og det har jeg også som spiller, så det passet bra. Jeg ville prøve noe nytt, forteller 24-åringen.

Vil på landslaget

Den første Vipers-økten for sesongen var preget av mye spill, hvor Tomac umiddelbart tok hovedrollen som ballstyrer for laget med gule vester. Men det har ikke bare gått smertefritt for spilleren med 11 landskamper for Kroatia.

- Jeg har slitt mye med skulderen, men den var i orden sist sesong. Så lenge den er med meg har jeg store ambisjoner, sier hun.

Ambisjonene er ikke mindre enn at hun ønsker å spille seg inn i verdens beste håndballag, nemlig landslaget til Norge.

— Jeg er født i Norge og kan endre statsborgerskap. Når skulderen fungerer bra, tør jeg å skru opp og få trent litt ekstra. Da er målet å bli så god som mulig, forteller Tomac.

Tror på medalje

Muligens vil Tomac gå rett inn i rollen til Kristine Lunde-Borgersen, som hadde en meget god vårsesong for Vipers. Hun har siden lagt opp og blitt assistenttrener for Gunnar Pettersen. Lunde-Borgersen lot seg imponere av nyervervelsen raskt.

Kristine Lunde-Borgersen og Marta Tomac analyserer deler av treningene på film. Foto: Herman FOLVIK

— Hun ser veldig bra ut. Overblikket hennes er kjempebra. Hun fant god kjemi med mange spillere raskt, mener Lunde-Borgersen.

Tomac er klokkeklar på at Vipers har store sjanser denne sesongen.

— Jeg har troen på at vi kan bli topp tre. Alt er mulig denne sesongen her, vi er et bra lag, sier bakspilleren.

Oppskrytt Sørlandssommer

Den nye Vipers-spilleren kom rett til Kristiansand fra Kroatia, hvor hun ferierer hvert år, men hun har alltid bodd i Norge, utenom året hun spilte i Danmark.

- Sørlandssommeren kan hvert fall ikke måle seg med Kroatia foreløpig. Jeg har hørt så mye om den, at det er så varmt og fint. Men jeg har ikke blitt imponert over den ennå. Jeg var vel den eneste som kom i genser og bukse i dag, forteller Tomac og ler.

Marta Tomac kommer til å bli toneangivende på den kommende sesongens Vipers-lag. Foto: Herman Folvik

Tomac har flere sølv med Byåsen på merittlisten, ved siden at hun har Champions League-erfaring for trønderne.