Det går mot nok et rekordår for cruisetrafikken i 2014, skriver Kristiansand Havn på sine nettsider. Allerede i desember var det påmeldt 80 cruiseskip i løpet av året. Foto: Kristin Ellefsen
Tor Hultmann fortsetter som leder i Arkivets Venneforening. Han er glad for at så mange er interesserte i historie. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
Årsmøtet for Arkivets Venneforening ble holdt i Stiftelsen Arkivet torsdag kveld. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

På årsmøtet til Arkivets Venneforening torsdag kveld fortalte sekretær Stein Christian Salvesen at over 2000 turister fra cruiseskip er påmeldt til omvisning i 2014. Til sammenligning var det 706 cruiseturister på tilsvarende turer i fjor.

Det er Stiftelsen Arkivet som arrangerer omvisningene, mens Venneforeningen stiller med guider. Bussene tar turistene til steder som Odderøya, Kanonmuseet og Posebyen.

Flere interesserte

— Økningen skyldes at det markedsføres i større grad. Det har vist seg at mange flere er interessert i historie enn det man kanskje trodde, forteller styreleder Tor Hultmann.

Flere omvisere skal derfor få opplæring i mer lokal historie, slik at de kan være med på hele turen. I fjor deltok blant annet engelske, canadiske og nederlandske turister.

Frivillige omvisere

— Våre medlemmer er jo interesserte i krigshistorie, så de er positive til dette. Det blir litt sånn: hva var det vi sa? sier Hultmann med et smil.

Venneforeningen har ønsket seg flere frivillige omvisere. I dag er de 22 totalt, og ifølge styrelederen har også yngre historieinteresserte vist interesse.

I fjor var 59 cruiseskip innom Kristiansand, med cirka 80 000 passasjerer totalt.

Allerede i desember var det innmeldt 80 skip i løpet av 2014, skriver Kristiansand Havn på sine nettsider.

- Tyskere også interesserte

Turistsjef i Kristiansand, Randi Haukom, sier den eksposive økningen i cruiseskip skyldes målrettet arbeid. Hun er ikke overrasket over ringvirkningene det gir for Stiftelsen Arkivet.

— Når vi går ut og finner nye produkter vi kan vise frem så tar det litt tid før det blir innarbeidet. Men dette er en tur som får gode tilbakemeldinger, sier hun.

Hun skryter blant annet av profesjonelle omvisere.

— Når det gjelder tyske turister er det sikkert mange som tenker at de vil synes det er leit å besøke slike steder. Men nå er det jo barn og barnebarn av de som var tettest på som kommer hit. De er ofte nysgjerrige på hvordan deres forfedre hadde det her, sier hun.