Sofia Persson (t.v.) mener det er feil å gi leger muligheten til ikke å henvise kvinner til sykehus for abortinngrep. Her forteller hun hvorfor til venninnen Carolina Högberg (t.h.) Foto: Ina Stavrum
– Jeg ville ikke byttet fastlege selv om legen min reserverte seg, sier Eirin Thomassen fra Iveland. Foto: Ina Stavrum
Eirin Thomassen (24) fra Iveland er enig i forslaget som ble lagt ut for høring denne uka. Foto: Ina Stavrum
Carolina Högberg og Sofia Persson har bodd i Kristiansand i henholdsvis tre og to år. De er overrasket over forslaget fra Regjeringen. Foto: Ina Stavrum

Denne uka sendte regjeringen ut på høring forslaget til loven som skal gi fastleger rett til å reservere seg mot å henvise pasienter til abort.

I Aftenpostens nasjonale undersøkelse svarte to av tre spurte at fastleger ikke bør ha denne retten. Det er Kaia Jarlsby (20) enig i.

– En lege er en lege. Man kan ikke sette egne følelsesmessige standpunkt over pasientens ønsker, sier hun.

Men ikke alle i venninnegjengen rundt kafébordet på Frk. Larsen er like overbevist.

– Jeg har forståelse for at en lege har den sperren. Hvis man kunne sendt pasienten videre uten at det skapte noen problemer kunne det gått an, mener Tonje Berntsen (19).

– Slag i trynet

Ifølge regjeringens høringsutkast er det 16 leger som ønsker å reservere seg mot å henvise kvinner til sykehus for abortinngrep. Aftenposten har funnet 20 leger. To av dem har praksis i henholdsvis Åseral og Lindesnes i Vest-Agder.

Jentene i gjengen er ikke enige om de ville byttet fastlege om legen deres ønsket å benytte seg av reservasjonsretten.

– Jeg er ikke så prinsipiell at jeg automatisk ville ha byttet. Samtidig tenker jeg at det hadde vært et slag i trynet om legen måtte sende meg vekk om jeg ønsket en abort, sier Helene Aasen (19).

– Et religiøst spørsmål

Et par kafébord lenger bort finner vi andre synspunkt. Eirin Thomassen (24) fra Iveland er enig i forslaget, og ville heller ikke byttet fastlege.

– Kvinner skal ha rett til abort, men jeg har forståelse for at noen leger ikke ønsker å bidra til det. Derfor syns jeg forslaget er bra. Legen må få lov til å velge selv, sier hun.

Thomassen mener lovverket bør ta hensyn til legens samvittighetskvaler.

– For mange leger er kanskje dette et religiøst spørsmål og noe som strider mot deres tro. Da syns jeg ikke de skal tvinges til det, sier hun.

Ville byttet fastlege

Sofia Persson (22) er opprinnelig fra Strömstad i Sverige, men har bodd i Kristiansand i to år. Hun ville ikke hatt en lege som reserverte seg mot å henvise henne til sykehus.

– Uansett om jeg ikke hadde vært gravid eller ei ville jeg byttet fastlege av prinsipp. For meg er dette et spørsmål om kvinners rettigheter, sier hun.

Persson mener forslaget vil innebære å legge ytterligere press på utsatte personer.

– Kvinner som ønsker abort er allerede i en veldig sårbar situasjon og da syns jeg det blir feil at noen skal sette spørsmålstegn ved valget. Å gi leger muligheten til å reservere seg vil være et stort steg tilbake for norske kvinner, legger hun til.

– Høres slitsomt ut

Venninnen Carolina Högberg, opprinnelig fra Gøteborg, er midt i sykepleierutdannelsen ved Universitetet i Agder.

Hun er usikker på om hun ville byttet lege.

– På en måte høres det veldig slitsomt ut å måtte gjennomgå den samme prosessen med to leger. Personer som for eksempel har blitt voldtatt må få slippe den belastningen. Men for noen er det kanskje bra å ta en ekstra runde med seg selv for å finne ut om dette er noe man virkelig vil, sier hun.