Barnehagekunsten på veggen på ordførerkontoret i Iveland vitner om god vekst i yngre rekker. Foto: Kjartan Bjelland

Småbarnsfamilien Rosenberg bidro til at Iveland i fjor var den kommunen på Sørlandet med størst prosentvis økning i folketallet.

— Det var ønsket om at barna våre skulle få et godt oppvekstmiljø som var den viktigste årsaken til at vi flyttet fra Kristiansand og bygde hus her i landlige omgivelser. Jeg har selv vokst opp i Iveland, og vet at kommunen har mange kvaliteter, sier Linda Rosenberg (31).

Ektemannen Sondre Rosenberg (31) ville gjerne ha godt med plass rundt seg, og med 3000 kvadratmeter skogeiendom som de har overtatt fra konas familie, skulle ikke det være noe problem.

— Her har vi god plass til tre biler, traktor og gravemaskin. Selv arbeider jeg i National Oilwell Varco, men har arbeidssted i utlandet. Det blir derfor hipp som happ hvor vi bor når jeg ikke daglig trenger å kjøre til flyplassen, sier Sondre Rosenberg.

Mange har reist

Linda Rosenberg forteller at mange av hennes jevnaldrende flyttet fra bygda i forbindelse med utdanning og ikke har kommet tilbake. Hun ser imidlertid at mange yngre flytter til fra nabokommuner som Vennesla.

— Vi har fått blandede reaksjoner på at vi valgte å flytte fra Kristiansand til Iveland. Mens noen ikke forstår helt hvordan vi kan bosette oss så øde, sier andre at de misunnelige, sier Sondre Rosenberg.

Kommer ikke i mål

Ordfører Gro-Anita Mykjåland. Foto: Kjartan Bjelland

Ordfører Gro-Anita Mykjåland jubler for at kommunen opplever god vekst, selv om tidligere målsetting i kommuneplanen om 1500 innbyggere innen 2015 ikke vil lykkes.Kommunen har tidligere hatt suksess med å markedsføre seg overfor nederlendere. Da det for noen år siden ble lagt ut såkalte tusenårstomter som var opptil 30 mål store, var det flere som overnattet i kø utenfor kommunehuset for å sikre seg en.

— I fjor hadde vi ingen slike virkemidler for å få folk til å flytte til eller bli boende i Iveland, men har valgt å prioritere å få et godt skole- og barnehagetilbud. Siden 60 prosent av arbeidstakerne pendler ut av kommunen, har vi blant annet fleksible åpningstider i barnehagen og opptak to ganger i året, sier ordføreren.

Fylkesbytte

— Iveland fikk som kjent ikke anledning til flytte over til Vest-Agder, men søknadsprosessen førte noe godt med seg. Som en direkte følge av denne kunne våre ungdommer fra i fjor høst søke seg til Vennesla videregående skole på lik linje med ungdommer fra Vest-Agder. Tidligere fikk våre ungdommer bare restplasser, sier Gro-Anita Mykjåland.

Hun har tro på fortsatt vekst i Iveland. Selv om mange må ut av kommunen for å arbeide, er det ikke lengre enn 20-30 minutter å kjøre til Vennesla og Evje og Hornnes, og tre kvarter til Kristiansand.

Ordføreren mener det lover godt for fremtiden at kommunens innbyggere har en forholdsvis lav gjennomsnittsalder. Iveland kunne i fjor vise til et fødselsoverskudd (differansen på fødte og døde) på 10 og en nettoinnflytting på 21.

befolkning_nett.gif

Nedgang i åtte

Åtte sørlandskommuner hadde i fjor en negativ befolkningsutvikling, mens folketallet sto på stedet hvil i Sirdal. Flekkefjord og Tvedestrand er de eneste bykommunene som hadde en nedgang i folketallet.

De endelige befolkningstallene fra Statistisk sentralbyrå viser at Kristiansand ved årsskiftet hadde 85.983 innbyggere, eller 1507 flere enn ett år tidligere. Det vil si at folketallet i Kristiansand i fjor økte med mer enn det som bor i kommuner som Iveland, Bykle, Åseral, Valle og Bygland. Kristiansand har nesten dobbelt så mange innbyggere som Arendal, og nesten halvpartene av vestegdene bor i Kristiansand.

I 2013 kom det 1087 nye kristiansandere til verden, mens 646 døde. Det ga et fødselsoverskudd på 441. I fjor var det 4845 som flyttet til Kristiansand, og med 3791 som flyttet fra ble nettoinnflyttingen 1054. Av de som flyttet til kommunen kom 1107 fra utlandet.