Like før en sving ved Moi på E 39 gjør en personbil plutselig en ualminnelig stygg forbikjøring. Den kommer seg inn igjen i høyre felt med hårfin margin og unngår med nød og neppe å treffe en motgående bil.

— Dette kunne blitt en alvorlig front-mot-front-kollisjon, sier yrkessjåføren Bjørn til Fædrelandsvennen. Han dokumenterte hendelsen med videokameraet han har stående på dashbordet, og ringte umiddelbart og varslet politiet.

Sjåføren ble stanset kort tid senere av en patrulje i Lyngdal, og fikk beslaglagt førerkortet.

- Jeg går ut med denne videoen for å advare andre trafikanter, spesielt nå i påskeutfarten, sier han.

Fløt fint

Bjørn kjører vogntog for et transportselskap, og ønsker ikke å stå fram med fullt navn. Episoden skjedde onsdag da Bjørn var på vei fra Stavanger til Tønsberg, og det var VG som først omtalte saken.

— Jeg kom kjørende vestfra, og var omlag fire kilometer fra fylkesgrensen til Vest-Agder, forteller Bjørn.

— Trafikken fløt fint, og vi slakket ned i en 50-sone der det er midlertidig veiarbeid. På vei ut av den er det en nedoverbakke der jeg gir gass, og jeg var vel nesten oppe i 80, da jeg plutselig ser en bil som har ligget bak er oppe på siden av meg. Jeg prøver å bremse og legge meg ut til siden, og han fyker forbi meg, forteller han.

Fratatt førerkortet

Til alt hell gikk det godt, men Bjørn ringte umiddelbart politiet og varslet om hendelsen. En patrulje som var i Lyngdal fikk senere vinket bilisten inn i en busslomme. Da Bjørn kom til stedet og viste dem videoen, endte det med førerkortbeslag for sjåføren.

Bjørn kjører mellom 80.000 og 120.000 kilometer i året, og har alltid et videokamera aktivert på dashbordet:

— Det har jeg av flere grunner, blant annet for tilfeller som dette, sier han.

— Skjer det en ulykke, vil filmen kunne dokumentere skyldspørsmålet. Og skjer det noe med meg, vil familien få vite hva som skjedde. Videokameraet er et taust vitne som alltid forteller det korrekte, forklarer han.

Og denne gangen forteller det hva som skjedde da en stygg ulykke til alt hell ble unngått.