— Jeg støtter opp om arrangementet og min datters rett til å være den hun er, forklarte Christoforos Schuff da vi møtte ham på Øvre Torv før paraden under Skeive Sørlandsdager 2015 ble satt i gang.

Datteren Emma Sophia Schuff, hadde følgende enkle svar da vi spurte hvorfor hun var der:

Fader Christoforos støtter stolt sin homofile datter, Emma Sophia (13), under homoparaden lørdag i Kristiansand. Foto: Steinar Vindsland

Se video av hele paraden øverst i artikkelen!

Homofil

— Fordi jeg er panseksuell, sa hun med smil varmere enn den stekende sola og med pappas kjærlige armer rundt seg.

- Er det ikke vanskelig for deg som prest fra en ortodoks kirke å være her, fader Christoforos?

— For meg personlig er det ikke vanskelig i det hele tatt, men det er nok svært få i min kirke som ville gjort det samme.

— Pappa har støttet meg hele tiden, sier Emma Sophia.

Her går paraden ut fra Øvre Torv. Foto: Steinar Vindsland

Lørdag samlet masse folk seg og deltok i paraden som gikk fra Øvre Torv og blant annet gjennom gågaten i Markens. I full bredde strakte det seg halvannet kvartal, og langs ruten var det bare smilende tilskuere å se.— Det er flere familier og venner av skeive som kommer i år, det blir mer og mer åpenhet rundt LHBT på Sørlandet, fortalte leder av LLH Sør, Lene Tønnessen. Mange gikk med plakater med tekst som «Stolt pappa», «Stolt tante», «Stolt ektemann» og så videre.

Norman Knaus fra Flekkerøy pyntet seg med kjole under paraden. Foto: Steinar Vindsland

Blant de oppmøtte på torvet traff vi også den første kjolekledde mannen fra Flekkerøy vi har sett i Kristiansand, bortsett fra under utdrikningslag.— Jeg definerer meg ikke som kjønn, jeg er verken mann eller kvinne, sa Norman Knaus som har bodd på øya siden 2007. Det er bare det siste året han har våget å kle seg som kvinne offentlig, men har aldri opplevd ubehageligheter med det.

— Men det er viktig å få forandret folks oppfatning om at det bare går an å være enten mann eller kvinne, sa han

Og var med det eksempel på ett av slagordene under paraden: «Stopp kjønnstyranniet»!

Flere politiske partier viste også sin støtte. Ordførerkandidat Harald Furre (H) holdt en tale med følgende åpning: - Skeive Sørlandsdager handler om retten til å være seg selv.

Halvannet kvartal strakte paraden seg under Skeive Sørlandsdager 2015 i Kristiansand. Foto: Steinar Vindsland

Under egen fane mønstret Høyre også sitt ungdomparti og Furre tror partiet aldri før har deltatt med så mange. Også Ap var bredt representert med faner, folk og tale fra Trond Henry Blattmann. Det samme var også SV, Venstre og Piratpartiet. Såvidt Lene Tønnessen kunne registrere, var det bare Kristelig folkeparti som hadde takket nei til å være med på feiringen.Også Sørlandet sykehus, Amnesty International og flere andre støttet opp.

Tønnessen var svært fornøyd med oppmøtet. Hun har ledet LLH SØR siden 2009, og har merket en markant utvikling:

— Åja, det er flere og flere som er bevisste på problemene vi opplever, ikke minst all debatten i mediene om likekjønnet ekteskap har bidratt til å sette saken på dagsorden, sier Tønnessen.

Også Kristiansand kommunes ingeniørvesen flagget sitt syn! Foto: Steinar Vindsland

Samtidig trekker hun fram artikkelen fra Fædrelandsvennen om kjæresteparet Kaisa Augusta Hansen og Inger Linn Tobiassen som har opplevd å bli sjikanert og spyttet på i Markens fordi de har stått fram som homofile.— Det viser at vi fortsatt har litt vei å gå, men de som står for sånne holdninger og handlinger er i et stadig synkende mindretall, sier Tønnessen.