Det er mange år siden luntene ble tent med fyrstikker. Marius Greibesland viser fram det trådløse, strømstyrte avfyringssystemet. Foto: Torstein Øen
Slik så fyrverkeriet ut i fjor, bare småtterier i forhold til det som venter oss. Foto: Kjartan Bjelland
Dette er sendeplanen, som forteller i detalj hvilke effekter som skal avfyres til hvilken tid. Foto: Torstein Øen
Pyrotekniker Arild Dyve viser fram én av flere hundre tre kilos bomber som skal skytes opp på 17. mai. Foto: Torstein Øen

— Det største vi har hatt i Kristiansand var under Tall Ships' Races i 2010. Dette blir enda større, med over tusen effekter i hele himmelens bredde, opplyser pyrotekniker Arild Dyve fra Festival Fyrverkeri.

53-åringen har skutt opp 17.mai-fyrverkeriet i Kristiansand siden 1991. Fra 2002 fikk han selskap av Marius Greibesland (33).

Nå forbereder pyroentusiastene sin råeste avfyring noensinne, og kobler lunter i høyt tempo på Mjåvann.

— Her er det ikke lov å røyke, lyder påminnelsen i det Fædrelandsvennen entrer lagerhallen.

Fyrverkeriet blir avfyrt fra tre steder. Foto: Jan N. Mortensen

På bordet foran dem ligger en flere siders, sirlig nedtegnet plan med tidsskjema. Den sier at punktum finale finner sted etter seks og et halvt minutt.

Gullspekket finale

Det starter med tre kraftige smell, som på fyrverkerispråk betyr at showet kan begynne i Østre Havn. Første minuttet blir det lett oppvarming i rødt, hvitt og blått.

Det handler om å være kreativ og lage noe folk liker.

Deretter en mer intens og fargerik fase på halvannet minutt, før overgang til en like lang, men roligere sekvens der himmelen dekkes av hjerter, smilefjes, palmer og andre figurer.

Finalen varer i to minutter og handler mest om eksplosjoner i gull og glitter, i full bredde.

— Du kan sammenligne med å skrive noter til en melodi. Det handler om å være kreativ og lage noe folk liker, fremholder Arild Dyve.

«Mother of all bombs» kalles denne oppskytingsrampa, som plasseres på lekteren. Den har 50 rør, som sender tre kilos bomber 150 meter til værs. Foto: Torstein Øen

I år får han flere strenger å spille på. I tillegg til den vanlige lekteren på fjorden monterer de ramper på Tangen og Odderøya — totalt 600 meters bredde.Selve rosinen i romrosin-iskremen er plassert på lekteren: En sveiset konstruksjon med 50 bomberør (150 mm), som mest ligner noe man har sett på tv-bilder fra Midtøsten.

— Den kaller vi MOAB, mother of all bombs, og er noe jeg har designet selv, forteller Marius Greibesland lettere stolt.

De største bombene veier tre kilo, og sendes 150 meter til værs før de eksploderer i farger.

Budsjettet mer enn doblet

I anledning 200-årsjubileet for grunnloven fant kommunens 17. mai-komité det på sin plass å utvide de tre mest folkekjære programpostene; skoletoget, borgertoget og fyrverkeriet.

Et solid punktum for dagen er på sin plass.

Derfor lot de årets fyrverkeribudsjett gå til himmels: 150.000 kroner, mot 60.000 normalt.

— Så lenge det er selve bursdagen til grunnlovsjubileet er det viktig for oss å gjøre noe ekstra. Vi ønsket et kjempestort fyrverkeri, et par ganger så stort som tidligere. Et solid punktum for dagen er på sin plass, uttaler komitéleder Vidar Lynnæs til Fædrelandsvennen.

Potten på 150.000 kroner dekkes i hovedsak av bykassen, mens en kjent iskremfabrikk er inne med en fast, mindre andel.

Det hittil største fyrverkeriet i Kristiansand var under Tall Ships' Races i 2010. Foto: Kjartan Bjelland

Luntene antennes rundt klokka 22.50, etter at tapto og drilloppvisning ved Tveit Union Musikkorps er avsluttet. Værvarselet kunne knapt vært bedre: Skyfritt og lett bris.

— Litt vind er bare bra, da driver røyken bort, forklarer de to pyroteknikerne på Mjåvann, som lader opp til 14 timers skift på nasjonaldagen 2014.