Fremmøtte kikker på kjøring av kanonen på åpen dag på Møvik fort. Foto: Kjetil Nygaard
Jan Rune Svendsen (t.v.) og Ørjan Michal Svendsen kjørte denne bilen fra Kristiansand til Normandie i 2014. Foto: Kjetil Nygaard
Kanonløpet kom aldri fram før krigens slutt. Derfor ble det aldri en stor kanon i denne kasematten. Men den huset rundt 50 fremmøtte til boklansering. Foto: Kjetil Nygaard

— Jeg har kjørt forbi mange ganger og tenkt at jeg svinge innnom og besøke kanonmuseet, men det har ikke blitt noe. I dag morges ringte svogeren min og spurte om vi ville bli med, og da var det jo gøy at det er åpen dag her ute, sier Richard Waage Nilsen.

Sammen med kona Astrid og barna Kevin (10) og Linnea (7) besøkte han Møvik fort søndag. I vinden fikk de med seg både omvisning og kjøring av kanonen.

— Alt av historie er kjempespennende, så det var moro at vi endelig fikk sett dette anlegget, sier han.

- Bittelitt gøy

Blant barna er det litt mer lunken stemning.

— Vi har sett på kanoner og bomber. Det var egentlig ikke så gøy. Bare bittelitt, sier Linnea.

Kevin Waage Nilsen (t.v.), pappa Richard og lillesøster Linnea under åpen dag på Møvik fort. Foto: Kjetil Nygaard

Storebror Kevin var derimot litt mer begeistret for kanonene, som ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig.— Jeg synes det er gøy. De kjørte kanonen, og skjøt med den, forteller 10-åringen.

Militære kjøretøy

Jan Rune Svendsen hadde sammen med 15 andre medlemmer av Historiske Militære Kjøretøys forening stilt ut sin bil fra krigen.

Jan Rune Svendsen viste fram sin Dodge WC 52 fra 1944. Foto: Kjetil Nygaard

— Vi er en liten gjeng som farter rundt på treff. Å stille ut kjøretøyene her på åpen dag er stas, sier han.Hans Dodge WC 52 fra 1944 kom til Norge som en del av Marshallhjelpen etter krigen. Fra den spilte han musikk for full guffe på parkeringsplassen mellom kanonen og kasematten på fortet.

Lanserte bok

Birgitte Sørensen, avdelingsleder for Kristiansand kanonmuseum i Vest-Agder museet, var godt fornøyd med fremmøtet på Møvik.

— Det har vært en del folk innom. Vi synes det er gøy å vise fram det helt spesielle anlegget her ute, sier hun.

Klokken 13.00 ble Hjalmar I. Sundes bok «Kanonen på Møvik. En beretning om tyskernes Batterie Vara» lansert i kasematten på fortet.

— Dette var en veldig fin anledning til å gjøre litt stas på forfatteren og boka, som er helt unik, forteller Sørensen.

Birgitte Sørensen (t.h.) i Vest-Agder museet var fornøyd med fremmøtet på Møvik. Her ved siden av forfatter Hjalmar I. Sunde, formann Hege Boman Grundekjøn i Stiftelsen Kristiansand Kanonmuseum og fort- og festningsforvalter Knut Gundersen. Foto: Kjetil Nygaard