Og slik ser de ut nå. Hullene er tettet. Men de fire ødelagte tennene som ikke kunne ordnes måtte trekkes.

— Det var fryktelig flaut. Jeg våget ikke smile, ville ikke at noen skulle se tennene mine, sier den 35 år gamle mandalitten.

Han hadde ikke vært hos tannlege på over 20 år da han til slutt måtte. Da hadde han 18 hull og fire tenner måtte trekkes.

Nye regler gjør imidlertid at han og andre personer med ødelagte tenner kan få dekket det meste av staten. Siden 2008 har staten år for år økt sine stønader og gradvis involvert flere tannpasient-grupper.

Saken fortsetter under bildet!

Tannlege Mariann Saanum Hauge har hatt den mannlige pasienten siden i fjor sommer, en pasient som hadde svært ødelagte tenner. Nye regler gjør at han slipper med det meste av kjemperegningen i å bygge opp tennene igjen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Mange er ikke klar over at støtteordningene. Mange tror at når man har passert 20 år, må du betale alt selv. Slik er det nødvendigvis ikke lenger, sier leder av Vest-Agder Tannlegeforening, Mariann Saanum Hauge.

Dette kan få støtte

Grunnlaget for støtte kan være ulike sjeldne sykdommer, medfødte lidelser, munntørrhet, syreskader og tannkjøttssykdom. Det nye av året er at de som er helt tannløse, også kan få dekket oppbyggingen av nye tenner. Slik behandling tipper lett mot 50.000 kroner.

I noen tilfeller kan du dessuten få dekket skadene som har oppstått på grunn av tannlegeskrekk og ikke har vært i stand til å ta vare på egen tannhelse. Mange i denne gruppa går heller ikke til tannlegen fordi de frykter en stor regning.

— I fjor brukte staten nesten to milliarder kroner på denne type støtte, noe som trolig blir høyere i år, sier Hauge.

Tannlegeskrekk

Omlag hver 20. nordmann går ikke til tannlege på grunn av tannlegeskrekk.

— Disse pasientene har ofte en oppfatning om at de har svært store skader på tennene allerede og er i tillegg til selve frykten for behandlingen også redd for prislappen. Mange i denne gruppen vil ha rett på støtte til behandling med noe egenandel, sier Hauge.

Den 35 år gamle mandalitten fikk en skrekkopplevelse i ungdomsskolen hos skoletannlegen. Han sier tannlegen begynte å bore i tennene med for lite bedøvelse. - Det var tortur, og jeg spratt ut av stolen før han ferdig. Siden har jeg ikke vært hos tannlege, sier han.

Måtte ha penicillin

Det vil si, han har vært hos tannlege for å få penicillin når han har hatt for vondt i munnen, men aldri fått behandling for ubehaget. I fjor sommer utviklet det seg til smerter.

— Jeg skjønte jeg måtte. Det var vondt og jeg våget ikke åpne munnen for noen slik tennene så ut, stygge og fæle, sier han.

Hos tannlege Hauge ble det konstatert 18 hull, betennelser i tannkjøttet, ødelagte tannrøtter og fire helt ødelagte tenner som måtte trekkes.Så langt har han hatt 20 behandlinger, og det gjenstår ennå noen. — Vi har forsøkt å gjøre behandlingen så rimelig som mulig og likevel forsvarlig, sier Hauge.

Egenandel

For selv om tannlegen anslår at sluttsummen blir på rundt 60.000 kroner, må han ut med en egenandel på rundt 10.000 kroner.

— Men regningen betyr ingenting for meg, jeg hadde om så tatt lån. Nå måtte jeg få orden på tennene, ikke minst overfor egne barn som jeg ikke lenger var et godt forbilde for når det gjaldt tannhelse, sier 35-åringen.

Hjelp mot tannlegeskrekk

Sliter du med tannlegeskrekk, er det hjelp å få. Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Sør i Arendal har et eget team på tre personer som tar i mot denne pasientgruppen. Tilbudet har vart et par år.

— Vi er en tannlege, en psykolog og meg som er tannhelsesekretær, forteller Renate Larsen ved senteret.

De kan ha angst for sprøyter, for bor, for lukten, for smerte, for tannlegen

Når pasientene oppsøker senteret, vil de først ha en samtale med psykologen som har spesialkompetanse innen tannhelse. Deretter starter en behandling som først og fremst handler om å gjøre noe med vedkommendes angst.

— De kan ha angst for sprøyter, for bor, for lukten, for smerte, for tannlegen. Noen har også smerteopplevelser i fortiden som gjør tannlegebehandling vanskelig, sier Larsen.

Det viktige er at de føler at de får kontroll på situasjonen.