OSLO: — Vi trenger et eldreopprør, sier Carl I. Hagen til Fædrelandsvennen.

— Og det må komme nå, sier Arild Birkenes, fylkesleder i Vest-Agder.

Arild Birkenes er en av veteranene i Frp, og på lørdagens landsmøtemiddag snakket Carl I. Hagen om Arild Birkenes sin rolle da partiet holdt på å bli splittet.

Nesten splittelse

Det skjedde på landsmøtet på Bolkesjø i 1994 da Arild Birkenes gikk på talerstolen og tok et oppgjør med fire stortingsrepresentanter som ville ha en ny retning for partiet.

— Det var Arild Birkenes som tok ordet og sa at vi måtte drøfte situasjonen og hva skal vi gjøre med denne firerbanden. Da var det mange i salen som kom og sa det samme som ham: Nå er det nok, sier Carl I. Hagen.

Konflikten endte med at de fire meldte seg ut og Hagen mener Birkenes var helt avgjørende for at det ikke endte med splittelse. Selv gir Birkenes denne vurderingen av hvor stor del av æren han har for at partiet forble samlet:

— Sammen med to - tre andre, er det vel hundre prosent, sier han.

Stor velgermasse

Nesten tjue år senere, mener Arild Birkenes at partiet aldri har vært mer sammensveiset.

Nå mener de to at partiet må satse på eldreomsorg i valgkampen.

Begge vil saksøke staten for det de mener er et ran av pensjonister. Carl I. Hagen angrep under landsmøtet pensjonsforliket som han mener fører til at pensjonistene ikke får den samme økningen i kjøpekraft som lønnstakere.

— De har betalt sin trygdepremie i år etter år, og blitt lovet at pensjonen skal justeres i takt med lønnsutviklingen. Nå vil de i stedet få en dramatisk redusert kjøpekraftsutvikling, stikk i strid med det de har blitt lovet, sier Carl I. Hagen.

Han mener saken må prøves for domstolen.

— Domstolene ved høyesterett må si at det fratrekket ved hvert eneste lønnsoppgjør er i strid med grunnloven og må oppheves, sier Carl I. Hagen.

— Jeg er helt enig med Carl I. Hagen, og er gjerne med på det søksmålet. Når jeg snakker med folk i Markens i Kristiansand, så reagerer de også sterkt på dette, sier Arild Birkenes.

36.000

Da Fædrelandsvennen snakket med Siv Jensen om Frps muligheter for å igjen få to representanter fra Vest-Agder, nevnte hun tre viktige saker de ville kjempe for i valgkampen: asylpolitikk, samferdsel og eldrepolitikk.

— Det er 122.000 i Vest Agder som kan velge ved årets valg og av dem er det 36.000 som er over 60 år, så det er åpenbart at her er det mange velgere som er interessert i seniorpolitikk, sier Arild Birkenes.

— Det blir veldig viktige saker, siden det er et økende antall eldre som oppdager at de ikke får den pensjonsjusteringen de hadde basert sitt liv på, sier Carl I. Hagen.

Mister pensjon

Det Frp gjerne kaller "ran av pensjonister", omfatter også ordningen med at gifte og samboende pensjonister får sin pensjon redusert med 15 prosent.

— Det er ikke minst viktig for minstepensjonister på Sørlandet som kanskje bor i en blokk der de må betale leie. For dem er en slik avkorting dramatisk, sier Arild Birkenes.