Entreprenøren Skanska startet arbeidet med laksetunnelen 1. juni. Den skal etter planen være ferdig til høsten. Foto: Espen Sand
Arbeider i Skanska Egil Sundal tar en prat med Rafoss og Kvinnesland. Foto: Espen Sand

LYNGDAL: — Utbyggingen er som et Kinderegg. Utbyggingen gjør at vi får en lengre laksestrekning, næringsutvikling, og en attraksjon for turister og fastboende, mener Odd Arve Kvinnesland, enhetsleder for plan og drift i Hægebostad.

Mot Hægebostad: Laksen har aldri klart å komme seg fra Kvås og videre inn i Hægebostad. Den nye laksetrappen gjør at man i fremtiden skal kunne fiske laks også i vassdragene i Hægebostad. Foto: Espen Sand

For kommunene Lyngdal og Hægebostad har det vært en lang kamp for å få til utbyggingen i Lyngdalsvassdraget. Et vassdrag som ble vernet 1986. Kvinnesland har i 11 år stått i spissen for laksetrappen og den medfølgende laksetunnelen ved Kvåsfossen. Utbyggingen vil øke den lakseførende strekningen fra 20 km til 50 km, og dermed helt opp til Rossevatn i Eiken.

100 år gammel idé

— Jeg er utrolig glad for at vi endelig fikk til dette. Dette har vært snakket mye om dette prosjektet helt fra gammel tid. Det kan ha vært påtenkt så langt tilbake som 100 år. Det viser at om du kjemper for noe så må du holde ut, og aldri gi deg, smiler han.

— Når laksetrappen er på plass vil det gi enorme muligheter for Hægebostad. I fremtiden kan laksen komme seg forbi Kvåsfossen og potensielt 30 km lenger opp i vassdraget, sier Kvinnesland.

Laksetrappen vil være på 230 meter med rundt 50 støpte kulper. Den vil gå parallelt med fossen og ha en stigning på 30 meter. En laksetunnel bygges også slik at den møter laksetrappa 70 meter inne i fjellet. I skjæringen hvor trappa og tunnelen møtes blir det bygget et 60 kvadratmeter stort visningsrom.

Sørlandets eneste

— Denne laksetunnelen vil bli den eneste på Sørlandet og den lengste sammenhengende laksetunnelen i Norge. I visningsrommet vil det være store vindusflater hvor man kan se laksen mens den kommer seg opp i laksetrappa. Rommet skal være stort nok til å ta inn en hel skoleklasse, sier enhetslederen.

Totalt koster prosjektet 12 millioner kroner, en sum som inkluderer uforutsette utgifter. Finansieringen er en del av et spleiselag fra Lyngdal kommune (3,3 mill.), Hægebostad (3,3 mill.), Fylkeskommunen (2,2 mill.), Sørnorsk kystnatur (1 mill.), Sparebanken Sør (500.000 kr) og Lygna Elveeierlag (500.000 kr). Det er også søkt om 1,1 mill. ekstra fra Fylkeskommunen.

Sørnorsk kystnatur har som mål at de skal stimulere til verdiskaping gjennom bruk av verneområder i Listerregionen. Prosjektleder Trond Rafoss har engasjert seg i prosjektet og mener utbyggingen er svært viktig av flere grunner.

— Vi tror at dette prosjektet kan doble antall lakseunger i elva på sikt. Fossekallen holder til flere steder i Lyngdalsvassdraget, og den hekker ved Kvåsfossen. Det få vet er at ålen fra havet kommer seg langt oppover i elva, poengterer Rafoss.

Planlegger opplevelsessenter

— Vi håper å kunne filme laksen og ha en tv-skjerm i visningsrommet i fjellet, legger han til.

Tunnelen er ferdig bygd til høsten, men den offisielle åpningen er satt til våren 2014. På oversiden av tunnelen er det laget plass til et bygg som kan bygges i forbindelse med lakseprosjektet. Kommunene har lagt til rette for privat utbygging, og flere grunneiere jobber med det de har kalt "Kvåsfossen naturopplevelser". Tanken er at bygget skal inneholde kaféområde, filmvisning, areal for utstilling og utleie.

— Jeg tror at hele denne pakken vil trekke mange turister. Dette kan passe for alle, ikke kun for laksefiskerne, tror Odd Arve Kvinnesland.