KRISTIANSAND: Mannen, som er bosatt i Sandnes i Rogaland, ble i mars fengslet i Kristiansand, siktet for seksuelle ovegrep mot en rekke barn under 14 år. Mellom 50 og 80 jenter over hele landet kan være involvert.

— Flere jenter fra Sørlandet er involvert, uten at jeg kjenner antallet, sier politiinspektør Atle Roll-Matthiesen, leder av taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, til fvn.no.

Mannen ble pågrepet i forbindelse med en voldtektsanklage i Aust-Agder. Da politiet gjennomsøkte 32-åringens datamaskin, fant de et stort antall bilder av seksuelle overgrep mot barn. Materialet viste at mannen hadde fått kontakt med jentene på internett.

Har reist rundt

32-åringen skal ha utgitt seg for å være jente og jevnaldrende med ofrene. Gjennom kontakten med jentene har han manipulert dem til å kle av seg og gjøre seksuelle handlinger som ble filmet på webkamera.

— Politiet fant både bilder som han hadde tatt selv, og bilder som han hadde kjøpt eller byttet til seg, sier Roll-Matthiesen.

Mannen ble varetektsfengslet den 22. mars for fire uker på grunn av bevisforspillelsesfaren. Fengslingen har siden den gang blitt ytterligere forlenget. Siktelsen omfatter blant annet seksuell omgang med to jenter på 11 og 12 år. Jentene er ifølge Roll-Matthiesen bosatt på to forskjellige steder i Norge.

— Vi har ikke noen grunn for å tro at mannen har hatt tilhold på Sørlandet. Han har bodd i Sandnes i en rekke år. Men noe reisevirksomhet har det vært, sier politiinspektøren.

Kripos har overtatt

Så langt er ti jenter avhørt i den omfattende saken.

— Vi har identifisert en god del av jentene. De hører hjemme i store deler av landet. Det er grunnen til at Kripos nå har overtatt saken, sier Roll-Matthiesen, og understreker at etterforskningsteamet fortsatt består av både personell og ressurser fra politidistriktene Agder og Rogaland.

— Saken hadde aldri sett dagens lys om det ikke hadde vært for godt arbeid i Agder politidistrikt. Etterforskningen hadde ikke kommet i gang om ikke voldtektsanklagen var blitt tatt alvorlig, sier han.

Magne Storaker, som leder SO-teamet ved Agder politidistrikt, ønsker ikke å kommentere saken.

— Siden Kripos har overtatt saken, henviser jeg til dem, sier han til fvn.no.

Ingen andre mistenkte

VG skrev i helgen at 32-åringen regnes som hovedmannen i et pedofilt nettverk som etterforskerne er i ferd med å rulle opp. Det avviser Roll-Matthiesen.

— Vi har én mann som er siktet, og har ingen andre mistenkte i saken. Vi har drevet omfattende etterforskning. Men saken har mange aspekter, og det vil være galt av meg å være bombastisk, sier han.

Etterforskerne jobber fortsatt med å gjennomgå beslaget.

— Vi vil forsøke å identifisere flest mulig av disse jentene, og ønsker gjerne tips i saken, sier han.