LYNGDAL: Kulturhus, badeland og handelshus i fleng er altså ikke nok for driftige lyngdøler, som nå vil bygge en kunstig turistøy på Kvavikstranda i Lyngdal.

— Siden myndighetene er så restriktive med å tillate bygging i strandsonden, er det vel bedre å opparbeide en helt ny øy, mener Olav B. Løland.

51-åringen, som blant annet driver Agder Veitransport med nærmere 50 ansatte og bowlingsenter i Lyngdal, presenterte i går de omfattende utbyggingsplanene for formannskapet og plan- og driftsutvalget i Lyngdal kommune.

Det er like utenfor den 1200 meter lange sandstranda på Kvavik innerst i Lyngdalsfjorden Løland vil opparbeide en 220 mål stor kunstig øy som får navnet «Key West». Øya er tenkt forbundet med land med en 12 meter bred tarm med bil- og gangvei. Øya vil være gjennomhullet av kanaler for fritidsbåter. Store rør skal i tillegg sikre god vannutskifting og problemer med is vinterstid.

Mye MASSE.

Det vil gå med en million kubikkmeter steinmasser eller 125.000 lastebillass til å etablere øya, der havbunnen på det meste er 30 meter dyp.

Ifølge gründeren bak Agder Veitransport vil det ikke by på problemer på å få tilgang på tilstrekkelig med fyllmasse i nærområdet.

Siden det kan blåse friskt innerst i Lyngdalsfjorden, er det planlagt en tre meter høy molo ytterst på øya, samt en vindvoll. Selve øya vil bli et par meter over normal vannstand, slik at øya ikke skal bli oversvømt ved springflo og storm.

750 MILLIONER.

Det vil koste nærmere 250 millioner kroner å opparbeide selve øya, men da skal den også ligge klar med brygger, utendørs belysning, vei, vann og kloakk. Fullt utbygd med hytter, leiligheter og spisested blir det snakk om investeringer på ytterligere en halv milliard kroner.

— Flere større aktører i anleggsbransjen har allerede sagt seg interessert i å være med, og markedet for selveiertomter for fritidshus på bryggekanten er jeg overbevist om at ikke på langt nær er mettet, sier Olav B. Løland.

GULROT.

Dersom kommunen sier ja til planene, lokker Key West-prosjektet med at det vil overta ansvaret for rydding og vedlikehold av den offentlige sandstranden for all fremtid. Løland vil også etablere parkeringsplasser, ballbaner og lignende for allmennheten inne på fastlandet.

Reiselivssjef Anne Grete Løland i Lyngdal applauderer planene, som hun også tror vil kunne gi Sørlandsbadet flere besøkende.

Fakta:

Hver hytte på Key West får egen brygge, båthus og garasje, og kan med tomt komme på nærmere 3,5 millioner kroner.

En tilsvarende kunstig øy er under bygging i Dubai.

Det er i dag over 1500 hytter i Lyngdal og 600 faste campinggjester.