KONSERTERKRISTIANSAND/MANDALI kveld kan man nyte musikalske indrefileter i Kristiansand domkirke.Og dirigenten selv kan kose seg med lykkelige barndomsminner. «Watermusic» heter konserten som Kristiansand Blåseensemble gir først i domkirken — og som gjentas i morgen kveld i Mandal kirke. Det er selvfølgelig Georg Friedrich Händels udødelige mesterverk fra år 1717 det er snakk om. Blåseensemblet, som er en del av Kristiansand Symfoniorkester, ledes for anledningen av dirigent Alf Årdal - som for øvrig selv er vokst opp nær vann på Ferjefjellet i Kristiansand.Nettopp Watermusic var en av favorittene hans helt fra barnsben av. HERLIGE TING.

— Det var en av de aller første lp'ene jeg kjøpte på 1960-tallet - i platebutikken Musikk & Radio nede i Bryggebakken, minnes han.- Den var spilt inn av Konsertgebau Orkester i Amsterdam. Ellers kjøpte jeg mange lp-plater fra det tsjekkiske plateselskapet Suprafon den gangen, de kostet bare 18,50 - i motsetning til platene Deutsche Grammophon, som kostet 36 kroner. Der sto de på rad i Bryggebakken, herlige ting som eksempelvis Vårofferet, Brahms-symfoniene, de seks siste Mozart-symfoniene og Ildfuglen. De hadde det meste der, og jeg kjøpte alle mine plater i den butikken.- Var de tsjekkiske platene gode?- Ja visst. Men favoritten den gangen var nok Herbert von Karajan og Berlinerfilharmonien. Ellers fikk vi mange andre plater inn i huset, fordi min mor meldte seg inn i en plateklubb for klassisk musikk. Concert Hall Plateklubb het den, og der var det mye fint. MUSIKK FOR MANGE LIV.

  • Hører du fremdeles mye på plateinnspillinger?- Det gjør jeg, skjønt det blir mest i bilen. Den er blitt det moderne musikkrommet, og der setter jeg på cd'er. Men jeg oppdaget tidlig at den klassiske musikken byr på en sensasjonell rekke med fantastiske mesterverker, og at det dessverre tar flere normale liv å lytte seg gjennom bare det som kalles for indrefiletene. I tillegg er det hundrevis av symfonier og strykekvartetter, ja - tenk at Schubert alene skrev 600 lieder. Så har vi et utall av suverene operaer av stor lengde. - Hva skal vi gjøre med alt sammen, synes du?- Ja, vi har altså et nytt problem som er oppstått - tilgjengeligheten er så stor at utvelgelsen blir vanskelig. Ungdom vet ikke hva de skal lytte til, det ser jeg hos studentene. Og man skal ikke bare lytte én eneste gang, musikken skal oppleves og fordøyes, for dette er jo stor kunst, sier Årdal. OVERDÅDIG.

I tillegg til Händels indrefilet, serverer han og blåserne i kveld også Toccata og fuge i d-moll av Johann Sebastian Bach, det mest kjente av alle Bachs verker. Så om ikke to overdådige hovedretter skulle være nok, tar musikerne med store og næringsrike porsjoner av komponistene Dmitri Sjostakovitsj, Ron Nelson og Josef Horowitz. Sistnevnte må ikke forveksles med den kjente pianisten. Denne Horowitz er et nytt bekjentskap også for dirigenten, med sin barokkmusikk innpakket i det 20. århundres harmoniske språk.Denne musikken var helt sikkert ikke å finne blant palmene i den gode gamle platebutikken.Tekst: Svein Harald Moe svein.h.moe@fvn.no - 38 11 32 42