KRISTIANSAND: — Melkefettet kan frikjennes. Helmelk i normale mengder viser seg å være sunt, sier førsteamanuensis Anna Haug ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Hun støtter seg på flere store internasjonale undersøkelser samt forskning på UMB.

Norske ernæringsmyndigheter har lenge advart mot mye melk og melkefett. Men nye analysemetoder avslører nye sammenhenger, og flere ferske studier finner ingen sammenheng mellom melk og sykdommer.

Gunstig for helsen

— Kosthold med mye melkefett kan øke kolesterolinnhold i blodet, men de senere årene har en i stedet for å fokusere på totalverdiene sett mer på forholdet mellom det farlige og det gode kolesterol. Resultater viser at melk derimot kan ha en gunstig virkning på helsen, sier Haug.

Også Ernæringsinstituttet ved Universitetet i Oslo har gjort paradoksale funn som viser at de som har de høyeste mengdene av melkefett i fettvev og blod har en lavere risiko for hjerte og karsykdommer.

— Men vi kan foreløpig ikke slå fast at det er melkeproduktene som gir den gunstige effekten. Bakenforliggende årsaker som en sunnere livsstil blant dem som bruker melkeprodukter kan kompensere for de negative virkningene ved melkefettet, sier Jan Pedersen, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Ernæringsinstituttet har startet en intervensjonsundersøkelse på Nordisk nivå hvor en gruppe mennesker som til vanlig bruker lite melkeprodukter blir delt i to. Halvparten skal øke mengden melkeprodukter i kosten, den andre halvparten skal spise som vanlig.

— Etter et halvt år skal vi se på risikoindikatorene til de to gruppene. Først da kan vi si noe mer om hvordan melkeprodukter virker på helsen, sier Pedersen.

Vektregulerende

Ifølge Haug kan melk også ha en gunstig effekt for å regulere vekta.

— Syrnet helmelk er den sunneste utgaven av melk. Syrning reduserer sukkeret og skaper andre positive forbindelser. Helmelk gir forsinket tømming fra magesekken sammenlignet med lettmelk, noe som kan ha betydning for metthetsfølelsen, mener ernæringsfysiologen og forskeren som i mange år har sett på virkningene av det fete.

Haug vedgår at sukker og proteiner i melk kan være uheldig for noen, og mener det må forskes mer på hvordan karbohydrater og proteiner reagerer sammen. Hun mener magre melkeprodukter tilsatt sukker er den minst sunne varianten.

Advarer

Pedersen advarer folk mot å begynne å bruke mer melkefett i kostholdet.

— Mindre melkefett i det norske kosthold er en av årsakene til at vi har oppnådd en lavere dødelighet spesielt på hjerteinfarkt og plutselig død. Det er utrolig farlig å gå ut å oppfordre folk til å bruke mer melkefett i kosten. Noe melkefett kan være bra, men mye er farlig, slår ernæringsprofessoren fast.