Oslo: Budskapet i Sosial— og helsedirektoratets nye tobakkskampanje skal formidles av pasienter som selv har kronisk obstruktiv lungesykdom, som forkortet heter kols. Historier fra virkeligheten skal få andre til å stumpe røyken.

Morten, Eva og Per står fram og forteller om livene sine. Helt vanlige gjøremål er et stort ork. De har nesten ikke pust, er plaget av slim og hoste og er tvunget til å leve et sterkt begrenset liv.

– Det er ikke nødvendig med skremselspropaganda i forhold til røyking. Virkeligheten er skremmende nok. For noen blir en kampanje det lille puffet de trenger for å stumpe røyken for godt, sier avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og helsedirektoratet.

Folkesykdom

20 millioner koster kampanjen som har fått navnet «Røyken tar pusten fra deg». Den skal gå i TV, radio og kino.

– Kampanjen viser at røyking har frarøvet mange nordmenn friheten på grunn av pustevansker. De som vil slutte skal få hjelp til dette, sier sosial- og helseminister Sylvia Brustad (Ap).

Kols er vår ukjente folkesykdom. Så mange som mellom 200.000 og 300.000 er rammet. Røykesluttkursene starter uke 3 og rundt om i landet er astmaleger, lungeleger og kardiologer i beredskap for å ta imot dem som oppsøker hjelp.

Astma

Mange voksne pasienter som tror de har astma, har egentlig kols. Kvinner utvikler kols tidligere enn menn. Dødeligheten ved forverring er høyere enn ved akutt hjerteinfarkt.

De som er rammet av kols får trangere luftveier. Først utvikles bronkitt med sår i hals og lunger. Flimmerhårene i luftveiene er skadet og blir etter hvert borte og man har host og slim, spesielt om morgenen. Etter hvert utvikles lungeemfysem med dårligere opptak av surstoff.

Det er i hovedsak røykere som får kols. Forurenset arbeidsmiljø rammer et mindretall og luftforurensning som for eksempel i bymiljøer har forsvinnende liten betydning for utvikling av kols.