KRISTIANSAND: Begge ranene skjedde i Kristiansand sentrum like før klokken 22 den 9. oktober i år.

Den eldste av de to kvinnene som ble ranet i Kristiansand var 82 år gammel.

18-åringen var sammen med to andre menn da de satte de to kvinnene ut av spill ved å spraye dem i ansiktet med maling før de stjal verdisaker og stakk fra stedet.

— Trengte penger

I retten har 18-åringen fortalt at han var sammen med to andre menn på Bellevue i Kristiansand. Sammen skal de ha røykt hasj og tatt blå valium og ecstacy.

Da den ene av de tre uttalte at han trengte penger, konkluderte de tre med at den beste måten å skaffe penger på var å begå ran.

Valgte minste motstand

Etter å ha diskutert seg i mellom ble de tre enige om å rane kvinner, da de var enige om at "de da ikke trengte å å utøve så mye vold for å oppnå sitt formål".

Etter dette stilte de seg opp ved Frobusdalen like ved Kristiansand sentrum. Der angrep og ranet de en 22 år gammel kvinne som kom syklende forbi stedet.

18-åringen valgte å sparke til kvinnens sykkel slik at den falt i bakken. Deretter ble kvinnen sprayet med maling i ansiktet og frastjålet en bag som inneholdt blant annet treningstøy og cd-er.

Nytt offer

Etter ranet av 22-åringen valgte de tre å skille lag. 18-åringen forlot stedet med en av de andre og dro videre opp mot Vesterveien hvor de fikk øye på en kvinne de anslo for å være i 70-årene.

Den andre skal da ha foreslått for 18-åringen at de skulle rane henne. Han skal også ha bedt om å få peppersprayen av 18-åringen, men ha nølt. 18-åringen tok da selv pappersprayen før han gikk mot den 82 år gamle kvinnen og sprayet henne i ansiktet og tok vesken hennes.

Retten regner det som straffeskjerpende at ranene ble begått av flere i felleskap, at de var planlagte og hadde klare voldselementer i seg.

I formildene retning legger retten vekt på at tiltalte har hatt en vanskelig oppvekst og at han har psykiske problemer. Han har også erkjent straffeskyld.

Kristiansand tingrett har nå dømt 18-åringen til ett års fengsel, hvorav et halvt år må sones som ubetinget.