KRISTIANSAND: — Jeg tror svaret i stor grad ligger hos ungdommene selv. De må ta ansvar for egne handlinger, uttaler Mette Gundersen.

I går skrev Fædrelandsvennen at så mange som 60 ungdommer under 25 år er blitt innlagt for pumping ved akuttmottaket i løpet av et halvt år, et tall som vekker stor oppsikt også blant de unge selv.

Statistikken taler om flere tilfeller hver helg, og nå slår kommunens rustjeneste alarm mot alkoholbruken.

Oppgitt

— Man blir oppgitt over at tallet er så høyt. Når du drikker til du stuper, da har du drukket mye, fastslår Ap-toppen.

Hun mener det er altfor lett å legge skylden på utelivsbransje, skole eller politikere, selv om også disse må strebe etter å bli bedre.

— Etter mange år i utelivsbransjen selv vet jeg at det ikke er i en bardisk disse ungdommene får i seg så mye alkohol at de må pumpes, sier Mette Gundersen.

En av de første oppgavene det nye bystyret tar fatt på i høst, er å revidere kommunens ruspolitiske handlingsplan. Nå brygger det opp til debatt, og gårsdagens nyhet gir ildvann på mølla til dem som vil skru kranene et hakk tilbake.

— Vi må trekke opp en diskusjon om de alkoholpolitiske retningslinjene. Flere skjenkesteder og lengre åpningstider har ført til at alkoholmengden har økt, konstaterer fungerende helse- og sosialdirektør Elisabeth Engemyr i Kristiansand kommune.

Hun kaller statistikken fra akuttmottaket «forferdelig trist», men mener de gir en gyllen anledning til å snu hver stein, eller flaske.

Kampanje

— Dette er 60 tilfeller for mye. Jeg trodde tallet var en liten brøkdel av dette. Det handler jo om nær døden-opplevelser, sier en rystet Melissa Jocelyn Lesamana, fjerdekandidat for SV.

Hun mener skolene bør bruke enda kraftigere lut og sørge for at ungdommene blir godt orientert om alkoholens skyggesider.

Samtidig må ungdommene ha gode, rusfrie treffsteder, noe også KrF peker på - uten at partiet nå vil heve pekefingeren.

— Kanskje kan vi få til en alkoholkampanje i skolene, på linje med røykekampanjen vi har hatt, påpeker partiets toppkandidat Jørgen Kristiansen.

Han mener også det bør bli lettere å miste skjenkebevillingen de gangene man skjenker ulovlig. På programmet står også at skjenketiden bør innskrenkes fra 03.00 til 01.00, men Kristiansen tviler på om dette middelet er spesielt hensiktsmessig mot ungdomsfylla.

Også Høyre maner til holdningsskapende arbeid, både fra skole og foreldre.

— Hvis ungdom får rede på hvor alvorlige konsekvensene kan være, hva alkohol gjør med kroppen, kan det ha en avskrekkende effekt i seg selv, mener Per Sigurd Sørensen, partiets ordførerkandidat.