Distriktssjef ved Mattilsynet i Fosen, Bjørn Gillund, sier at resultater fra prøvene som er tatt tirsdag og onsdag vil foreligge først fredag.

– Vi regner allerede nå med at en forurensing er tilført skrotten som følge av en sviktende rutine under slakteprosessen, og har fulgt slaktet fra Fosen til Vestfold, sier Gillund til NTB.

Etter det NTB får opplyst ved Gilde BS i Trondheim har det ikke gått leveranser av slakt fra Fosen til Gilde-anlegget på Rudshøgda.

Glipp

Mattilsynet har en omfattende overvåking av slakteprosessen ved alle norske slakterier. Dette gjelder også Fosen-slakteriet. Absolutt alle dyr kontrolleres, og på slaktelinja er det to kontrollstasjoner samt en før— og etterkontroll, sier Gillund.

Likevel kan det skje uhell, og han mener det er dette som er skjedd.

Slakteriet er fortsatt i full drift, og onsdag ble absolutt alle arbeidsoperasjoner under slakteprosessen overvåket av Mattilsynet. I tillegg er det tatt hygieneprøver og E.coli-prøver både tirsdag og onsdag.

– Generelt har vi et godt inntrykk av måten slakteriet blir drevet på. Det kan ha vært en tilfeldig svikt som ikke har vært så lett å oppdage, mener Gillund.

Med avføringen

E.coli følger med avføring fra dyrets tarm/mage eller med møkka på skinn og hud. Gilde har strammet inn i forhold til skitne dyr.

Med dagens slakteprosess skal en unngå at avføring kommer i berøring med slaktet. Når dette likevel skjer kan det, ifølge Gillund, i enkelte tilfeller være vanskelig å oppdage. Dermed kan en forurenset skrott passere gjennom Mattilsynets kontroller på slakteriet.

Ifølge informasjonssjef ved Gilde BS på Tunga i Trondheim, Bjørn Hall-Hofsø, går det aller meste av de ferdige slaktene fra Gilde Fosen til foredling ved Gilde BS på Tunga.

Den største mottakeren utenom Gilde BS er Vestfold Kjøttråvare, som leverer kjøttdeig til Lidl. (©NTB)