PENGEBRUK: Sylvia Brustad lover å bruke mer penger på kreftforskning. Foto: SCANPIX

OSLO: Helseminister Sylvia Brustad (Ap) peker på at kreft er en av vår tids store folkesykdommer. Mer enn 173.000 mennesker i Norge har eller har hatt kreft, og årlig rammes 24.000 personer her i landet. Dette tallet er ventet å øke til 28.000 personer i 2020. Årsaken til den antatte økningen er at nordmenn lever stadig lengre, og at faren for kreft øker med høyere alder.

Blant tiltakene som planen legger opp til er sentralisering av behandlingen av en rekke kreftsykdommer. Dette gjøres for å samle ekspertisen, og dermed gi bedre behandling. Derimot skal rehabilitering og smertelindring desentraliseres.

Det skal bli enklere å ta i bruk nye metoder og legemidler, pasienter og pårørende skal få bedre tilbud og det skal utarbeides informasjon om alternativ behandling.

Planen legger opp til videreføring av tiltak som masseundersøkelse for å unngå livmorkreft og mammografiprogrammet

Det vil bli satt i verk tiltak for å redusere radoneksponering i boliger og arbeidsplasser, og kvalitetsforbedringer av solarier skal vurderes

For å følge opp planen, som bærer navnet Nasjonal strategi for kreftområdet, og gjelder perioden 2006 — 2009, er professor Stein Kaasa ansatt som strategidirektør i Sosial- og helsedirektoratet. (©NTB)