Politiet har sperret av området, i frykt for at resten av treet skal velte. Foto: LESERFOTO: Alf Ulleberg
Foto: LESERFOTO: Alf Ulleberg

SJEKK NETTKAMERA FRA TRESSE

KRISTIANSAND: — Det var jo utrolig flaks at ingen ble truffet eller skadet. Tenk om det hadde vært 17. mai med hele Tresse fullt av folk, sier John Humborstad til fvn.no. Han er medarrangør i Terrengkarusellen, og var i ferd med å forberede et barneløp som skal starte klokken 1330 i dag.

Han anslår treet til å være minst 15 meter høyt, og det er egentlig bare halvparten av det som er knukket. Resten står igjen og lener seg kraftig utover til siden.

— Jeg er redd det også kommer til å knekke og velte. Det er helt råttent inni, og ser ut til å ha vært det lenge, sier Humborstad bekymret til fvn.no ved 1230-tiden. Han mener kommunen burde ha felt treet for lenge siden, og kan ikke skjønne at noen kan ha sjekket dette treet på lenge.

— De klager ofte på at kommunen feller for mye trær, men dette burde vært hogd ned for lenge siden, sier han. Rundt 200 mennesker skal delta på tre forskjellige løp som vil bli arrangert som normalt til tross for at et stort område er sperret av.

Like før klokken 14 hadde parkvesenets folk kommet til stede og kappet ned resten av de store treet:

— Det var jo bare ei lykke at ikke det gikk galt, sier parksjef Svein Ole Breland i kommunen til fvn.no.

Han og driftssjef Helmer Espeland har sørget for at hele treet er felt, og de skal også påse at tre andre trær av samme alder også blir sjekket.

— Disse trærne ble sjekket for et par år siden, og det ble da vurdert at de kunne stå en stund til, sier Espeland.

Han forteller at parkvesenet og Agder kunstnersenter har hatt planer om å bruke trærne i et kunstprosjekt, men at dette har tatt lenger tid enn antatt.

— Når vi ser på det nå, er det ingen tvil om at dette treet burde vært felt tidligere, sier Espeland.

Han mener imidletid at de tre andre trærne er av bedre beskaffenhet, enn det som har knekt. Trærner er rundt 100 år gamle, og Espeland mener de ikke har tålt all bilkjøringen i Tresse. Røttene på trærne ligger ganske høyt i bakken, og de blir presset sammen når biler kjører over.

Parkvesenet har et eget overvåkingsprogram for rundt 3500 trær i kommunen. Disse står i parker og langs veier og fortau, og det er rutiner for sjekking av disse.