KRISTIANSAND: — Dette er kritikkverdig. Nå må det bli fortgang i å få tak i bedre alarmer før flere jenter blir drept, sier Guri Vold i Vest-Agder Krisesenter.

— Vi har to typer voldsalarmer i Norge, og når eksperter sier den ene er bedre enn den andre, burde vi i det minste ha fått skiftet ut den dårligste, sier Vold.

Norsk politi bruker Benefon og HiPer voldsalarmer. Ifølge professor i datavitenskap og svensk politiekspert, Leiv Ove Strømberg, er Benefon betydelig dårligere enn HiPer.

Til sammen administrerer politiet rundt 1600 voldsalarmer i Norge, vel 1000 av dem er Benefon. På Sørlandet brukes stort sett HiPer.

VIRKER IKKE INNE Problemet med begge er at de trenger fri sikt til satellitt for å oppdatere rett posisjon. I dårlig vær, innomhus, i jakker og vesker, virker de ikke alltid.

Da Elin Laursen ble drept 30. mars, fortalte voldsalarmen hennes at hun var på Gimlemoen, mens hun i virkeligheten sloss for livet hjemme i Songdalen. Dermed rykket politiet ut til feil sted og tapte dyrebare minutter.

Samme dag kom en rapport til Justisdepartementet som fortalte om voldsalarmenes svakheter - en rapport justisminister Knut Storberget hadde bedt om noen måneder før, etter drapet på Mette Sunde på Gjøvik. Også der ga alarmen feil posisjon og politiet rykket feil.

Rapporten bekreftet egentlig de samme svakhetene som en politigruppe konkluderte med allerede i 2003, da politiet begynte å kjøpe inn mobile voldsalarmer.

NYE LØFTER Etter drapet på Elin Laursen lovet Justisdepartementet og Politidirektoratet overfor Aftenposten og Fædrelandsvennen umiddelbare tiltak med voldsalarmene. Blant annet skulle det øyeblikkelig settes i gang testing av helt ny teknologi.

I dag, fire måneder og en dag etter at Elin Laursen mistet livet, er lite skjedd.

Politiet benytter akkurat de samme voldsalarmene som før, ifølge Einar Ravlo, politioverbetjent ved Politiets Data- og Materielltjeneste.

Ifølge Ravlo vil anbudsdokumenter med kravspesifikasjoner utarbeides i høst - og han håper man kan begynne å kjøpe inn nye, tredje generasjons, voldsalarmer like før årsskiftet.

— Men er ikke dette altfor svakt å bruke så lang tid?

— Vi har fått et muntlig pålegg fra Politidirektoratet om å kjøpe inn nye, men da må vi vite at vi får noen som er bedre. For å være helt ærlig så har dagens voldsalarmer fått ufortjent mye kjeft, sier Ravlo.

Han mener dagens to typer voldsalarmer fungerer godt - ut fra forutsetningene og hvis brukerne gis riktig opplæring.

— Våre voldsalarmer er andre generasjons utgaver - og har til nå vært så gode som de kan være innenfor tilgjengelig gps-teknologi, sier Ravlo, som avviser den svenske ekspertens kritikk av Benefon.

Ravlo mener svensken snakker om en Benefon-utgave som ikke brukes lenger. Slik tale reagerer leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo, på:

— Politiet fortsetter å bagatellisere. Er penger virkelig mer verd enn kvinners liv, spør hun.

Lømo etterlyser handling og sier det finnes langt bedre voldsalarmer på markedet enn de norsk politi bruker. Dette avviser Einar Ravlo i politiets data- og materielltjeneste.

Fakta - voldsalarmer

— HiPer og Benefon har blitt brukt i Norge siden 2003. — Alarmene har flere funksjoner. Når du trykker på den, skal du automatisk komme fram til politiet.

— De skal høre alt som blir sagt rundt alarmen, samtidig som alarmen skal oppgi geografisk posisjon.

— Det er geografideler av alarmene det har vært problemer med.