KRISTIANSAND: — Rogaland og Agder samarbeider tettere enn mange tror, og det er påkrevd at de to regionene knyttes tettere sammen med et høyhastighetstog. Derfor må investeringer i jernbanen fremskyndes mellom de to byene, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Samme budskap står Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland fram med i Stavanger Aftenblad i dag.

LUNKEN STATSRÅD.

De to ordførerne er betydelig skuffet over at samferdselsminister Liv Signe Navarsete så langt ikke har tatt hansken.

— Vi har sendt flere brev om å få henne på banen. Nå sist svarte hun med tre linjer at hun ikke kan prioritere saken midt i valgkampen. Men vi gir ikke opp, vi skal kjempe, sier Skisland.

Sammen med Sevland ber Skisland om en storsatsing på Sørlandsbanen vest til Stavanger.

— Det vil bidra til regional utvikling og økt verdiskapning på hele Sør- og Vestlandet, sier Skisland og viser også til miljøgevinsten og trafikksikkerhetsgevinsten med å flytte mer transport over på tog.

De to ordførerne har tre konkrete krav:

At det kommer ny bane gjennom Drangsdalen i Rogaland. Dette er nå landets tregeste strekning. På grunn av rasfare kjører togene 20 km/t.

Bedre geometrisk utforming av banen. I dag er banen så svingete at høy fart er umulig å få til.

En rekke nye krysningsspor slik at flere tog kan kjøre samtidig.

500 MILL.

— Vi kommer langt for 500 millioner kroner, sies det. Når vi kommer ned i to timers reisetid kan folk pendle mellom de to storbyene, sier Skisland.

— Betyr dette at du ser vestover når vi snakker nye regioner?

— Kanskje. Det vil tiden vise. Vi trenger ny bane østover også, men det er mer kostbart. Vi må begynne med det mest realistiske. Bedre kommunikasjon vestover er svært viktig, svarer han.