DEBATTEN KAN DU DELTA I I BUNNEN AV DENNE ARTIKKELEN:

KRISTIANSAND: — Vold, banning, stygge bilder, oppfordring til vold. Det florerer, og vi etterlyser en politisk debatt om hva skolen skal formidle til elevene. For vi må ha bedre kvalitetssikring i verdiformidlingen, sier ekteparet Vik. For fem år siden ble de helt sjokkert over litteraturen barna deres kom hjem med fra skolebiblioteket på Solholmen skole.

Politiker reagerer også

KrFs leder i oppvekststyret, Jørgen Kristiansen, tar nå opp innholdet i pensumbøkene og barnelitteraturen på skolebibliotekene til bred drøfting i oppvekststyret.

— Vikingbildet og noen av banneeksemplene Vik nevner, opprører også meg. Jeg skjønner ikke at sånt er nødvendig å formidle i barneskolen. Men før jeg konkluderer vil jeg vite mer, sier han. Blant annet vil Kristiansen vite hvor langt foreldreretten går, hva slags sensur man bruker og om det er lokalt eller nasjonalt man velger ut skolelitteraturen. Kristiansen, som har bedt skoledirektør Marie Føreland orientere i oppvekststyret tirsdag neste uke, sier han deretter vil vurdere om politikerne bør eller ikke bør vedta en strengere sensur i Kristiansand.

— Skolen skal ta avstand fra mobbing, vold og banning. Så er spørsmålet hvordan dette eventuelt skal påvirke grensene for litteraturen som tilbys, sier han.

- Hva skal barna tro?

Bjørg Vik synes det er rart at banning tillates i bøker, mens det er forbudt å banne på skolen.

— Hva skal barna tro? Nesten alt vanlige mennesker tok avstand fra for noen få år siden, er nå akseptert og forherliges i skolebøker, mener hun.

Hun er aktiv i statskirken, mens mannen er adventist. Men ekteparet sier de ønsker en mye bredere verdidebatt enn den tradisjonelt kristne/ikke-kristne aksen.

— Barna er det flotteste vi har, og skolen bør formidle positive og gode verdier, ikke verdier som er med på å rive ned, eller med på å skape frykt. Det er nok vold i samfunnet om ikke skolebøkene også skal være fulle av det, og barna skal drømme om nettene om de fæle bildene de ser, sier Bjørg Vik. Hun vil ha politikerne til å vedta strengere regler.

I fem år har ekteparet forsøkt å kjempe mot skolemyndighetenes litteratursyn i Kristiansand - uten å fått gehør. Det eneste de har fått er en spesialordning om at de kan godkjenne litteraturen som ungene får låne på Solholmen skole.

— Langt flere foreldre burde undersøke hva ungene deres leser på skolen. Det er utrolig mye fælt, sier de.

Forstår foreldrene

Skoledirektør Marie Føreland i Kristiansand kommune sier hun forstår foreldrene Vik godt, og at både banningen og vikingbildet er noe hun også reagerer på - som mor.

— Men så er spørsmålet om vi skal sensurere og lage et boktilbud for de få eller et allsidig tilbud for de mange. Jeg ønsker mangfold. Lærebøker og litteratur på et bibliotek er dessuten to helt forskjellige ting, sier hun. - Språket har endret seg veldig på få år. Jeg tror utfordringen er å bevisstgjøre lærere, elever og foreldre.