ARENDAL: Samtlige i beredskap må rykke ut dersom en tyverialarm går ved et kommunalt bygg. Brannsjef Jan Kongsvik er lei av at falske tyverialarmer er blitt en stor belastning for brannvesenet, skriver Agderposten.

— Politiet har nesten aldri tid til å rykke ut når innbruddsalarmen går. Men vi rykker ut med hele beredskapen vår på fire mann, og observerer det som skjer. Hvis vi kan konstatere at det har vært innbrudd, må politiet komme til stedet, sier brannsjefen til Agderposten.

I verste fall kan falske alarmer føre til at liv går tapt.

Sårbare

— Når vi flytter hele bemanningen og store biler til stedet, er vi veldig sårbare hvis en brann skulle oppstå på den andre siden av byen, sier brannsjefen til Agderposten.

I ti år har Arendal brannvesen rykket ut på falske oppdrag, men dette vil Kongsvik få en slutt på. Heretter kommer ikke brannvesenet til å rykke ut til bygg som ligger mer en ti minutter unna hovedbasen i Arendal sentrum. Dette innebærer en privatisering på overvåkningen av 13 kommunale bygg.

— Omorganiseringen ble vedtatt på et bystyremøte for ti år siden. Nå har vi gitt beskjed om at situasjonen er uholdbar, fortviler Kongsvik.

Utrykninger til falske alarmer har ført til store kostnader for brannvesenet, og det er en av grunnene til at brannsjefen ønsker en endring.

Kostbart

— Vi blir sittende igjen med regningen etter utrykninger. Når det er så mange falske alarmer, blir summene ganske store. Hvis vi eksempelvis skal rykke ut på et antatt innbrudd på Eydehavn, må det kalles inn ekstramannskap som betjener brannberedskapen. Det er klart dette blir dyrt for oss, sier han til avisen.

En privatisering av beredskapen vil ikke bli dyrere for kommunen, mener overingeniør i Arendal kommune, Petter Nordberg.

— Kostnadene vil først komme når vi skal bytte ut alarmene sine sendere. Mange av disse har gått ut på dato og er i ferd med å skiftes, så kostnaden blir ikke stor, forklarer Nordberg til Agderposten.

Selv forstår han godt brannvesenets frustrasjon.

— Jeg har forståelse for at de vil ha et enda bedre fokus på dette, sier han.