KRISTIANSAND: — Min mann var i Nord-Irland for å hilse på dem som reddet faren hans. Det var litt spesielt for dem å hilse på hverandre, sier Elisabeth Hardy fra Kristiansand.

Svigerfaren hennes, Alf Aron Hardy, var krigsseiler. I februar 1939 ble skipet han seilte på, norske D/S «Steinstad», senket av en tysk ubåt. Mannskapet ble beordret til å hoppe i livbåtene. Like etter eksploderte skipet.

— Tilfeldigvis havnet svigerfar i livbåt nummer to. Den første gikk under. De var syv dager i livbåten, før noen mennesker på ei øy utenfor Nord-Irland så noe på havet de måtte ut og finne ut hva var. Slik ble de reddet, forteller Elisabeth Hardy. Mannen hennes, Ken, jobber i Iran.

Det var ifølge Elisabeth en journalist fra Nord-Irland som gjerne ville ha kontakt med etterkommerne til 12 krigsseilere som ble reddet i land på ei lita øy utenfor Nord-Irland.

— Jeg vet ikke hvordan de kom i kontakt med Tore Strømøy, men han tok i alle fall kontakt med oss. Deretter dro mannen min og søsteren hans ned for å treffe redningsmennene. Svigerfar selv snakket også ofte om å få treffe igjen noen av de han seilte sammen med, men det fikk han aldri gjort, forteller hun.

Svigerfaren, som døde for noen år siden, har fortalt mye om den dramatiske hendelsen.

— Han fortalte at han satt og spiste da dette plutselig skjedde. At han tok med seg pannekaka og løp på dekk. Han sa at det var høy sjø og at han husket skrikene fra de i den andre livbåten, den som gikk under. De ropte på Gud og mamma. Jeg forsto det sånn at min svigerfar var den som muntret de andre i livbåten opp, han hadde en sterk personlighet, forteller Elisabeth.

Skipperen var om bord i samme livbåt som Alf, og men han falt over bord. De andre fikk beskjed om å hilse hjem.

Hun forteller at flere av de andre om bord i livbåten har fått store problemer i ettertid, og at de ikke fortalte det til noen. Men familien Hardy har hørt historien om og om igjen.

— Derfor var det også veldig nært for de å dra over og se det stedet de kom i land og å snakke med folkene. Hadde det ikke vært for dem, hadde de i livbåten ikke hatt en sjanse til å overleve, sier hun.

Skipet var på vei fra Tyrkia til Norge med en malmlast da det ble senket. Perioden mellom 1939 og 9. april 1940 da Norge ble angrepet, blir kalt den glemte krigen ifølge historiker Guri Hjeltnes. Ifølge samme kilde forliste 50 norske skip og 393 nordmenn mistet livet i denne perioden.

I kveld ser du historien på Tore på sporet om hvordan møtet i Nord-Irland var.