KRISTIANSAND: I går skrev fvn.no om fenomenet "tightsmannen" , der gruppas medlemmer tar bilder av en mannsperson fra Søgne og publiserer dem i en åpen gruppe på Facebook.

6 millioner bilder legges daglig ut på nettstedet Facebook. Et stadig høyere antall bilder legges også ut på lignende nettsteder. Felles for alle nettstedene er at få spør de avbildede om tillatelse før de publiserer.

I tilfellet med "tightsmannen" er heller ikke han kontaktet av gruppas opphavsmenn, og han er heller ikke spurt om tillatelse til publisering.

— Du risikerer straff dersom du legger ut bilder av andre, sier jusprofessor Bing til Forbruker.no.

I Hamar ble en jente ble bøtelagt for å ha publisert krenkende billedmateriale av en annen jente på nett. Hun ble ilagt bøter for mellom fem og seks tusen kroner, ifølge informasjonsdirektør Ove Skaara i Datatilsynet.

— Både Åndsverkloven og Straffelovens paragrafer om privatlivets fred og ærekrenkelse kan bli brukt mot deg dersom du trår over streken. Du skal være spesielt forsiktig med å legge ut noe som kan oppfattes som krenkende, sier Bing, som advarer mot konsekvensene det kan få for deg og andre senere i livet, når man f.eks. skal søke jobber.

De mest populære bildene på norske nettsamfunn er bilder fra fester og turer på byen. På Facebook kan hvem som helst legge til ditt navn på et bilde fra nachspielet du var på i helgen.

Finner du uønskede bilder av deg selv på Facebook eller andre nettsteder, kan du melde fra til nettstedets administratorer.

Grunnregelen er:

Den som har tatt bildet har opphavsretten og kopiretten til bildet, men publiseringsretten ligger hos den som er avbildet.

DISKUTÉR: Greit at andre legger ut bilder av deg på nett?