Se video fra TVSør om saken KRISTIANSAND: Beslaget ble gjort da Tollvesenet ved fergeterminalen i Kristiansand stoppet en bil som kom med danskebåten Christian IV om morgenen søndag 15. april.

— Bilen ble tatt inn til kontroll, og vi bestemte å ta en utvidet prøve. Narkotikahunder markerte to steder på bilen, sier kontorsjef Helge Breilid ved Tollvesenet i Kristiansand til fvn.no.

To pågrepet

Breilid vil ikke bekrefte hva slags stoff som ble funnet i bilen, men fvn.no kjenner til at man fant om lag 20 kilo amfetamin. Beslaget er blant de største i Norge noensinne.

— Det ble avdekket et stort narkotikaparti. Beslaget er det største vi har gjort i Kristiansand av denne stofftypen, sier Breilid.

Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke kontorsjefen å si hvor i bilen narkotikaen ble funnet.

En 18-åring fra Bergen kjørte bilen i land fra danskebåten. Om lag en time senere ble en 33 år gammel bergenser pågrepet på Kristiansand lufthavn Kjevik. Trolig skulle han ta fly hjem til Bergen.

- Smertefritt

— I forbindelse med kontrollen av bilen, satt vi med en mistanke om at en person var med fergen som hadde noe med partiet å gjøre. Denne personen fant vi etter en times tid på Kjevik. Begge pågripelsene gikk så smertefritt som det kunne, sier Breilid til fvn.no.

Bilen skal ha blitt kjørt til Bergen av politiet, ifølge Bergens Tidende. Her ble to menn i trettiårene pågrepet da de, etter politiets mening, skulle ta imot narkopartiet denne helgen. Etter det Bergens Tidende erfarer, skal polititjenestemennene både ha sendt tekstmeldinger og ringt fra de siktedes mobiler. På denne måten skal de ha fått kontakt med en 24 år gammel innsatt i Bergen fengsel. Mannen pekes nå ut som hovedmannen i saken.

— Vi har tatt kureren, samtidig som vi har tatt store deler av mottakerapparatet, sier Breilid.

Fjerde største

Begge de to mennene ble etter pågripelsen i Kristiansand overlatt til politiet. Til nå er fem personer siktet og varetektsfengslet. Tre av de siktede erkjente ikke straffskyld da de ble fremstilt for fengsling for lukkede dører i Bergen tingrett mandag.

Omsetningsverdien på det beslaglagte stoffet kan være så mye som 40 millioner kroner.

Amfetaminbeslaget i Kristiansand er det fjerde største i Norge noensinne, viser en oversikt fra Tollvesenet. På topp er beslaget av 101,9 kilo amfetamin i tollregion Oslo og Akershus i september 1998. I samme region ble det beslaglagt 24,5 kilo i mars 2000, mens det tredje største beslaget er fra tollregion Øst-Norge på 22 kilo i juli 2004. I februar 2005 ble et lignende beslag som det i Kristiansand for en drøy uke siden, gjort i tollregion Oslo og Akershus.