OSLO: Mandag lanserte foreningen kampanjen «Menn og kreft 06» for å rette menns oppmerksomhet mot sykdommen. Kreftsykdommer rammer i dag flere menn enn kvinner.

– Alle våre undersøkelser viser det samme. Menn er ikke flinke nok til å kjenne symptomer og ta dem alvorlig. De går mye senere til lege, og da ofte fordi noen i nærmeste familie har bedt dem innstendig, sa Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel da hun åpnet kampanjen på et svært maskulint sted – Briskeby brannstasjon i Oslo.

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) var full av lovord overfor initiativet og ba alle menn over 40 år om å gjøre seg kjent med nettstedet Menn og kreft.

– Kreftsykdommer vil antakelig være en kjempestor utfordring også i framtiden, og fra regjeringens side er vi innstilt på å sørge for et bedre tilbud både innenfor primærhelsetjenesten, sykehusene og i rehabiliteringsfasen, sa Brustad.

Symptomer

173.000 mennesker lever med kreft i Norge i dag, og hvert år får cirka 24.000 nye personer en form for kreftsykdom.

I Kreftforeningens undersøkelse blant 3.500 personer som har eller har hatt kreft, svarte 72 prosent at menn i liten eller nokså liten grad går til legen på eget initiativ. 74 prosent svarte at menn i liten grad kjenner symptomene på kreft.

Tegn som menn bør være spesielt oppmerksomme på er blod i sædvæske, urin og avføring, ømme eller hovne brystvorter, vedvarende hovne lymfekjertler, ny ryggsmerte som ikke gir seg, unormal trøtthet og manglende appetitt.

– Forsto ikke

En av dem som kom for sent til lege, var Hans Petter Mittet. Han har kreft som har spredt seg i kroppen, etter at den startet i tykktarmen.

– Jeg hadde symptomer, men ventet for lenge. Jeg følte meg slapp og trøtt, og hadde blod i avføringen. Men jeg neglisjerte symptomene, fortalte han.

Han kaller seg i dag kreftkriger, og sloss både mot egne kreftceller og for at andre ikke skal lide samme skjebne.

Stig Erik Omland fikk testikkelkreft da han var 22 år. Han er i dag frisk, men sier han har lært utrolig mye av tiden han hadde med sykdommen.

– Det verste var de som fjernet seg fra meg og ikke ville ha noe med meg å gjøre lenger. Jeg er blitt mye mer oppmerksom på å være et hjelpende menneske, fortalte Omland.

Heller ikke Bengt Eidem forsto at han var alvorlig syk.

– Jeg trodde jeg hadde halsbetennelse 30 timer før jeg falt i koma. Jeg tenkte at symptomene går over og er et eksempel på en som burde tatt de åpenbare symptomene på alvor, sa han.

Eidem, som jobbet i Forsvarsdepartementet og har stått fram med sykdommen sin i media, mente også fastlegene bør bli mer oppmerksomme på å bruke litt mer tid på mannlige pasienter.

– Mange menn er interessert i å komme så fort ut fra legen som mulig. Jeg synes legene burde bruke litt mer tid på mannen, mente Eidem.

Tredobling

Tall fra Kreftregisteret viser at antallet krefttilfeller blant menn er tredoblet siden 1955. Bare siden 1980-tallet har antallet økt med 45 prosent.

Både testikkel— og prostatakreft er mer enn tredoblet siden 1950-tallet, og Norge har i dag verdens høyeste dødelighet av prostatakreft sett i forhold til folketallet.

Nye tilfeller av prostatakreft øker i alle aldersgrupper, men kreftformen er hyppigst blant eldre menn. Prostatakreft rammer stadig flere menn mellom 50 og 60 år.

Også når det gjelder antall tilfeller testikkelkreft ligger Norge på topp i forhold til folketall. Rundt 270 menn rammes årlig av testikkelkreft, en kreftform som er den hyppigste hos menn mellom 15 og 35 år. Totalt helbredes mer enn 95 prosent for denne krefttypen.(©NTB)