Eks-politi­sjef leder ny satsing: – De skikkelig useriøse er multi­krimi­nelle

Leif Vagle har med seg 34 års politierfaring i arbeidet som leder av Fair Play Agder, organisasjonen som skal løfte innsatsen mot arbeidskriminalitet.

Publisert: Publisert:

– Det viser seg at det er litt lettere å komme til Fair Play og ta en uformell prat enn å gå til kontrollmyndighetene, sier Leif Vagle, eks-politi og leder av Fair Play Agder. Foto: Kristin Ellefsen

  • Eivind Kristensen

KRISTIANSAND: – Over år har arbeidskriminalitet blitt mer og mer organisert, sier Leif Vagle til Fædrelandsvennen.

– I politiet har jeg sett at aktører som har tjent penger på kriminell virksomhet, som narkotika, har gått inn i eiendoms- og restaurantbransjen for å vaske pengene sine. De skikkelig useriøse er multikriminelle, sier han.

– Samfunnsengasjert

Fædrelandsvennens lesere har gjerne sett ham avbildet i politiuniform. I mange år var han profilert leder av Agder-politiets avsnitt for organisert kriminalitet. Han ledet politistasjonen i Mandal, før han avsluttet politikarrieren som leder for felles etterforskning.

57-åringen hadde ingen planer om ta livet mer med ro som pensjonist. Sidekarrieren som bystyrepolitiker (Ap) Lillesand hadde han lagt på hylla, og måtte finne på noe annet. I oktober begynner han som leder av Fair Play Agder.

– Jeg måtte engasjere meg i noe mer enn bare å heve lønn en gang i måneden. Jeg har et samfunnsengasjement, som jeg virkelig kan få brukt her. Arbeidslivsmarkedskriminalitet truer velferdssamfunnet, sier Leif Vagle.

Etter modell fra Oslo, Trondheim og Rogaland har arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner i Agder gått sammen om den nye satsingen. Vagle sier målet er todelt: Man skal forebygge arbeidslivskriminalitet gjennom å drive brei opplysningsvirksomhet – og ta imot tips som kan kvalitetssikres og gis videre til skattemyndigheter, navn, arbeidstilsyn og politi.

– Det viser seg at det er litt lettere å komme til Fair Play og ta en uformell prat enn å gå til kontrollmyndighetene. Det er mange grunner til at det ikke varsles. Man kan være redd for at renommeet sitt hvis det blir avslørt at man har samarbeidet med en underentreprenør som ikke har alt i orden. Og går man til politiet, er det en fare for at saken tar lang tid, eller blir henlagt, sier Vagle.

Faksimile fra nettsiden fairplayagder.no.

226 tips

– Bør ikke bekjempelse av a-krim være en offentlig oppgave?

– Vi skal ikke være en kontrollerende virksomhet. Men det er behov for et supplement, og det har vist seg at de Fair Play-organisasjonene som er etablert i Norge, har generert mange tips til kontrollmyndighetene, sier Vagle.

Fair Play Bygg Oslo og omegn oversendte 226 varsler i sitt første år, 2019. Ifølge deres årsberetning var det «typiske varslet knyttet til svart arbeid, der et firma utfører arbeid med mangelfull eller manglende kvittering på betalinga, og lønner arbeidsfolka med kontanter».

– Skal Fair play «ta» bedrifter med utenlandske ansatte?

– Poenget er at den største utfordringen er knyttet til svart arbeid og utenlandsk arbeidskraft. Disse arbeidstakerne er lette å utnytte fordi det er mange som ikke vet hva de har krav på, sier Vagle.

Enorme summer

At arbeidskriminelle unndrar store summer i skatter og avgifter er det ikke tvil om.

Anslaget fra Samfunnsøkonomiske analyse i 2015 viste at den såkalte skjulte verdiskapningen i arbeidslivet var årlig mellom 28 og 108 milliarder.

Leif Vagle mener forebygging er helt avgjørende for å lykkes i kampen mot det han beskriver som et «ran av fellesskapet».

– Vi må sørge for at det er en holdning til at det er den hvite økonomien som gjelder, sier Vagle.

– Som enkeltmenneske kan du tenke at «nå kan jeg spare litt på å kjøpe svart», men på lang sikt vil det gå ut over vår felles kasse – som skal bidra til helse, skole og veier, sier han.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Eivind Kristensen eivind.kristensen@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Arbeidsliv
  2. Krim
  3. Agder
  4. Svart arbeid