— Da jeg skulle trekke ålrusene sist fredag oppdaget jeg at bøya på en rusene regelrett var skutt i stykker med hagle, forteller en fisker i ytre del av Tvedestrand.

Bøya lå to - tre meter fra land i nærheten av Hagefjordbrygga og var blitt skutt på kloss hold. Et lite hull viser hvor haglsuppa har gått inn og et større hvor den gikk ut igjen.

— Det er vel helst noen bolde jegere som etter en mislykket jakttur lot sinne og frustrasjon gå ut over vølet mitt. Jeg ser på det hele som guttestreker.

— Har du anmeldt forholdet til politiet?

— Nei, langt i fra. De ville bare ledd av meg på lensmannskontoret. Der har de viktigere ting å ta seg av.

— Hva slags fiskeredskap hadde du vølet på?

— Ei åleruse.

— Kanskje det var noen som skulle «straffe» deg fordi de tror du fisker hummer med ruse?

— Jeg har hummerteiner til det bruket. Rusene har jeg for å fiske ål og leverer jenvlig når ålekvasen kommer fra Danmark for å ta imot. Men det kan jo hende noen tror at jeg fisker hummer i rusene.

Mannen forteller at han i sommer fant to av rusene sine skåret i stykker med kniv.

— Enten har det vært dykkere nede og hentet ut noe de ville ha, eller så ha noen trukket rusene og skåret dem i stykker for raskt å få ut fangsten. Også en fisker lenger vesterover var utsatt for det samme.

Tvedestrandmannen har også merket seg at krabbene ute i skjærgården har fått stadig mindre klør.

— Rett som det er får jeg paltasker med klør som er fem nummer for små eller de er helt uten klør. Lenger inne i fjorden er de normale. Jeg begynte å legge merke til dette i fjor.

Han ser ikke bort fra at det kan ha vært dykkere på ferde og rett og slett brukket klørne av for å koke dem.

Lensmannsfullmektig Tom Christensen ved Tvedestrand lensmannskontor opplyser at man der i svært liten grad har fått meldinger om hærverk og tyveri av fiskeredskap og fangst hittil i år.

— Selv om folk ikke anmelder slike forhold vil vi gjerne ha melding slik at vi kan danne oss et bilde av hva som skjer i skjærgården, sier Christensen.