I februar i fjor nektet biblioteksjef Anne Kristin Undlien Sian og Tumyr å holde møte i biblioteket. Begrunnelsen var at møtet ikke harmonerte med verdiene til kommunen og biblioteket. Senere fokuserte Undlien sterkest på et argument om at Sians møte var for ensidig uten kritikere.

Saken ble tatt opp i kulturstyret hvor politikerne fastslo at hun er den uavhengige, ansvarlige for hva som skjer på biblioteket. Et forslag om å overprøve avgjørelsen, ved at politikerne skulle instruere Undlien, fikk ikke flertall. Også i en interpellasjon i bystyret ble saken drøftet, med samme resultat.

— Sprikende signaler

På Facebook i går skrev Undlien dette:

«Er det at SIAN ikke fikk ha et eget møte, men «bare» ble invitert med på et debattmøte der de deltok sammen med andre aktører, et så grovt brudd på ytringsfriheten at bystyret nå vil åpne opp for et eget SIAN-møte og overstyre biblioteksjefen?«

Jeg ønsker meg ikke situasjon der jeg må gå til bystyret hver gang jeg skal ha arrangementer.

— Jeg synes nok signalene politikerne har gitt tidligere har vært sprikende. Det prinsipielle ved saken er viktigere enn enkeltsaken. Jeg ønsker meg ikke situasjon der jeg må gå til bystyret hver gang jeg skal ha arrangementer.

- Siste forsøk

Onsdag vil Tumyr spørre ordføreren i spørretimen om politikerne vil overprøve biblioteksjefens avgjørelse om å nekte arrangementet.

— Jeg gjør det i et siste forsøk på å få lov. Dersom ikke jeg får lov, vil jeg oversende saken til behandling hos sivilombudsmannen, sier Tumyr.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) opplyser at spørretimen normalt holdes før møtet settes, og at det dermed verken blir debatt eller vedtak i saken.

— Ordføreren bare svarer på spørsmålet, sier Kristiansen. Men han legger til at mer enn to tredjedeler av politikerne i bystyret kan kreve saken realitetsbehandlet.