KRISTIANSAND: – Vi frykter dødelige overdoser, sier Mariann Jacobsen, avdelingsleder for Feltsykepleien i Kristiansand kommune.

Feltsykepleien i Kristiansand kommune advarer nå mot at en ny og sterkere type heroin kan være i omløp i rusmiljøet i Kristiansand, et miljø som består av flere hundre personer.

– Vi har fått informasjon fra Oslo om at en ny type heroin er ute på gata, forteller Jacobsen.

Oljeaktig konsistens

Den nye typen heroin kan se litt oljeaktig ut.

– Det er et tegn på at den kan være sterkere enn vanlig heroin, sier avdelingslederen.

– Når det kommer inn et nytt og sterkere stoff, frykter vi dødelige overdoser. Hvis en rusavhengig bruker den samme dosen som vanlig og ikke vet at stoffet er sterkere enn normalt, kan dosen være dødelig, forklarer hun.

– Ha motgift tilgjengelig

Mariann Jacobsen viser fram ei pakke med Nalokson og en av nesesprayene som pakka inneholder. Foto: Tormod Flem Vegge

Jacobsen oppfordrer derfor rusavhengige om være oppmerksomme på farene ved det nye stoffet. Samtidig ber hun dem om ha motgift tilgjengelig.

Ved en dødelig overdose slutter den rusede å puste og hjertet sluttet å slå.

– Nalokson er en motgift mot overdoser. Det er en nesespray som du sprayer rett i nesa til den som har tatt overdose. Så venter du to-tre minutter. Hvis personen ikke våkner, må du sette en dose nummer to, forteller avdelingslederen.

Gratis

Nalokson er en nesespray som fungerer som motgift mot overdoser. Foto: Tormod Flem Vegge

– Når dere sier at man bør ha Nalokson tilgjengelig, så er det primært for at den rusavhengige skal kunne hjelpe rusavhengige kamerater og venninner i en situasjon hvor disse har tatt overdose?

– Ja, men også andre pårørende og hjelpere som har rusavhengige tett på seg, bør ha Nalokson tilgjengelig. Når det inntreffer en overdose, skal man også ringe 113, da Nalokson bare virker mellom 30 og 90 minutter. Etter at motgiften slutter å virke, kan den det gjelder gå inn i ei ny overdose fordi det narkotiske stoffet har lengre virketid enn motgiften. Derfor er legehjelp helt avgjørende.

Nalokson kan hentes gratis hos Feltsykepleien i Elvegata 4. Der får man også opplæring i hvordan motgiften skal brukes.

– Aldri vært så mye stoff

Mariann Jacobsen, avdelingsleder for Feltsykepleien i Kristiansand kommune, ved lokalene til Feltsykepleien i Elvegata 4. Foto: Tormod Flem Vegge

Fædrelandsvennen var innom Sammensenteret Kristiansand i Kvadraturen. Der har rusavhengige flere tilbud, blant annet matservering.

To av de rusavhengige vi traff, en mann som har vært rusavhengig i rundt 40 år og en som har vært avhengig i rundt 35 år, forteller at det nå er svært mye narkotiske stoffer i omløp i byen. Mennene ønsker å være anonyme.

– Det har aldri vært mer stoff i byen enn det er nå, sier den ene mannen.

– Hva er årsaken til det?

– Jeg tenker at det er kommet inn veldig mye stoff i Oslo, og at dette stoffet nå blir spredt rundt, sier den andre mannen.

Mariann Jacobsen har også hørt at mye stoff nå er i omløp i byen, særlig heroin. Hun tror at årsaken kan være at det er kommet inn et stort parti i Oslo.