— Jeg liker ikke polarisering, og var det opp til meg skulle Den norske kirke og Human-Etisk Forbund ha innledet et samarbeid om deler av konfirmasjonsundervisningen. Både kirken og Human-Etisk Forbund legger i sine konfirmasjonsundervisninger stor vekt på temaer som menneskerettigheter, nestekjærlighet og fattigdomsproblematikk.

Det sier Ivar Nicolaisen som er diakon i Oddernes menighet og bydelsprest i Justvik.

Prest Ivar Nicolaisen ser gjerne at kirken og Human-Etisk forbund går sammen om deler av konfirmasjonsundervisningen. Foto: Torbjørn Witzøe

Han har selv overfor sine konfirmanter alltid lagt vekt på at mennesker må ha respekt for hverandres tro og bakgrunn. Han er opptatt av at vi som mennesker, uavhengig av tro, skal backe hverandre opp og respektere hverandres ulikheter.

Egne seremonier

— Det vil selvsagt ikke være naturlig for verken Human-Etisk Forbund eller kirken å ha den samme konfirmasjonsseremonien. Det er jo også deler av kirkens konfirmasjonsundervisning som det ville være unaturlig for de som konfirmerer seg borgerlig å delta i. Jeg er opptatt av at vi må løfte hverandre fram, og respektere hverandre for det vi tror på, sier han.

Ivar Nicolaisen har luftet sine tanker om et konfirmasjonssamarbeid med Human-Etisk Forbund med kolleger. Han er likevel ikke kjent med at dette er utprøvd noen steder.

— Det er viktig å understreke at dette er noe jeg mener personlig, og at jeg ikke har tatt dette opp formelt med egen menighet, sier han.

Overrasket

Organisasjonssekretær Vibeke Lauritsen i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder er overrasket over utspillet til Ivar Nicolaisen, men avviser det likevel ikke.

— Ivar Nicolaisen har absolutt rett i at temaer som menneskerettigheter og nestekjærlighet er noe vi også legger stor vekt på. Human-Etisk Forbund har jo ellers på Sørlandet vesentlig færre konfirmanter enn kirka. I Kristiansand er det vel i år rundt 150 ungdommer som har valgt humanistisk konfirmasjon, sier Vibeke Lauritsen.

Åpent sinn

Både presten og organisasjonssekretæren i Human-Etisk Forbund er enige om at dagens ungdom nok er mer åpne og tolerante overfor medmennesker med en annen tro og kulturell bakgrunn enn en del eldre.