Her er skjermbilde av bloggen. Foto: Screenshot
Her er skjermbilde av bloggen. Foto: Screenshot
Her er skjermbilde av bloggen. Foto: Screenshot
Fastlege i Arendal, Bjørn Johan Øverbye skriver på sin blogg at urteteen Essiac har kurert 50.000 mennesker for kreft. Foto: Steinar Vindsland
Else Støring, seksjonssjef Kreftlinjen i Kreftforeningen reagerer kraftig på at fastlege Bjørn Johan Øverby omtaler Essiac som om det er en kur mot kreft.  Foto: Kreftforeningen
Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen i Aust-Agder ber pasienter som har prøvd urteteen Essiac etter å ha lest Dr. Bjørn Johan Øverbyes blogg, om å ta kontakt. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

— Det er ikke greit at en lege står frem og går god for behandlingsmetoder som ligger utenfor skolemedisinen, sier fylkeslege i Aust-Agder Anne-Sofie Syvertsen.

— Dette er ille, virkelig ille, at en lege på denne måten gir legitimitet til noe som ikke virker, sier seksjonsleder ved kreftlinjen i Kreftforeningen, Else Støring.

Brutt loven

Øverbye jobber både som fastlege og alternativ lege ved Arendal helsesenter. Han har vært omstridt i mange år, og har en rekke ganger brutt helselovgivningen med sin praksis innen alternativ medisin som han har blandet med medisin som har dokumentert effekt.

Øverbye ønsker ikke å kommentere kritikken.

Dette er eksempler på noe av det Øverbye skriver på bloggen sin dr-overbye.no:

«Urtekuren Essiac som helbreder kreft ved å rense kroppen for giftstoffer får mer berømmelse. Essiac var nå et legemiddel testet på over 50.000 syke, uten bivirkninger og med dokumentert effekt mot kreft.

Her er skjermbilde av bloggen. Foto: Screenshot

Artikkelen er ingen oppfordring til egenbehandling, men en dokumentasjon, det er det hele.«

Spre sannhet

Han har lenket til Facebook-profilen sin og der skriver han:

Lag lenker til egne blogger og spre kunnskapen. Tiden for digitale kunnskapsagenter er i gang. Spre glede, spre sannhet, tenn folks entusiasme, blir en aktør ikke en som bare reagerer, ager!! Nå!!

Essiac er en kombinasjon av urter basert på en oppskrift fra Ojibwa-indianerne i Canada. En fransk sykepleier fikk tak i oppskriften rundt 1922 og satte den i produksjon.

Kanadiske og amerikanske undersøkelser har ikke funnet noen tegn til virkning av Essiac ved kreft, står det i Tidsskrift for den norske legeforening. Tvert i mot er det påvist at de øker veksten av kreftceller, og det er også fare for at urtene kan reagere negativt med andre medisiner.

Fraråder

Professor Vinjar Fønnebø ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin ved Universitetet i Tromsø fraråder direkte å bruke Essiac. Til tidsskriftet.no sier han:

— Essiac består av en rekke urter som kan gi vesentlige bivirkninger.

Fylkeslegen kommenterer:

— Det vi misliker er sammenblandingen av roller. Vi har imidlertid begrensede virkemidler utover «tilbakemelding, råd og veiledning» inntil forholdene er så alvorlige at det kan bli snakk om å frata noen autorisasjonen, sier Syvertsen.

Ta kontakt

Men hvis noen har latt seg forelede til å prøve disse urtene, i den tro at de virker, ber fylkeslegen om at de tar kontakt. Da er grensene for forsvarlighet overskredet, og fylkeslegen vil gripe inn med tilsyn.

Kreftforeningen er kjent med at det fins utallige alternative behandlingsmetoder med påstått effekt mot kreft:

— Men det fins ingenting per i dag som har dokumentert virkning for å helbrede kreft, sier Støring. Som mangeårig kreftsykepleier har hun sett tragiske eksempler på kreftsyke som til og med er blitt forgiftet etter å ha fulgt råd fra alternativ bransjen. Dette er på grensen til kvakksalveri, sier Støring.