KRISTIANSAND: – Helt fantastisk! jubler Kai Erland og Svein Inge Olsen.

I går fikk de to ildsjelene beskjeden de har drømt om, men ikke turt tro på: Protestfestivalen er inne på statsbudsjettet. Neste år kommer en kvart million statlige kroner inn på den slunkne kontoen til festivalen.

– Dette betyr forferdelig mye. Både pengene i seg selv og den enorme signaleffekten det gir, sier Erland.

Rødt-grønt-gult Det er budsjettforliket mellom de rødgrønne regjeringspartiene og KrF som åpnet for Protestfestivalen. Og stortingsrepresentantene Rolf Terje Klungland (Ap) og Dagrun Eriksen (KrF) er glade over at det lyktes å få festivalen på plass i et trangt budsjett.

– Dette er en festival som er annerledes enn alle andre. Den er et alternativ til den alminnelige debatten, sier Eriksen som understreker at det ligger en stor anerkjennelse i å komme inn på statsbudsjettet.

– Køen av søkere er veldig lang, understreker hun.

Klungland mener festivalen har opparbeidet seg godt navn i maktapparatet i Oslo. Og han tror det skal mye til å falle ut av budsjettet når man først har kommet inn.

– Arkivet er et godt eksempel. Når man først er inne, følges som regel bevilgningene opp også de kommende årene, sier Klungland.

Og både Erland og Olsen er nå optimistiske med tanke på fremtiden.

– Fra før har vi tilsagn om 200.000 kroner fra kommunen. Med dette i tillegg har vi endelig et økonomisk fundament vi har jobbet for i lang tid, sier Erland.

– Dette er begynnelsen på noe stort. Det er ikke mange festivaler som kommer seg inn på statsbudsjettet, sier Olsen.

Anerkjennelse

Han var allerede godt i gang med den tunge ferden rundt til potensielle sponsorer da beskjeden kom. Og han er ikke i tvil om at denne gladmeldingen vil gjøre kampen for sponsorkroner lettere.

– Dette er en anerkjennelse som veier tungt. Både i forhold til private aktører og forespørsler om støtte fra offentlige instanser, sier han.

Nå ser Olsen lyst på å begynne å tenke på innholdet i neste års festival, og ikke bare på penger.

– Det er en helt ny følelse på denne tiden av året, sier han.

Paradoksalt nok kom beskjeden fra Oslo akkurat da Erland og Olsen var i ferd med å pakke koffertene for å reise til hovedstaden for å møte kulturkomiteen på Stortinget. Med en bønn om å få en liten flik av statsbudsjettet. Møtet er planlagt mandag, og både biskop Olav Skjevesland, Tove Bye (enken etter Erik Bye) og Tone Bjørneboe (enken etter Jens Bjørneboe) har sagt seg villige til å være med. Men selv om budsjettsaken nå er i boks, reiser de likevel.

– Vi drar inn og viser hva vi har å by på, sier Erland.