KRISTIANSAND: Det tradisjonsrike fyret er i Kystverkets eie. Men nå er fyret på lista over eiendommer Kystverket vil selge, for å skaffe til sammen 10 millioner kroner.

— Vi har hatt en avhendingsprosedyre hvor statlige etater er blitt spurt om noen ønsker å overta fyret. Fristen for å melde fra går snart ut, og ingen har så vidt meg bekjent, meldt sin interesse, sier seniorrådgiver Knut Baar Kristoffersen i Kystverket til Fædrelandsvennens nettavis.

Det betyr imidlertid ikke at det er fritt frem for hvem som helst å skaffe seg en unik strandtomt.

For nå skal alle landets fylkeskommuner og kommuner få mulighet til å kjøpe. Seniorrådgiveren tror det vil finnes en kjøper blant dem.

Men om så ikke skulle være tilfelle, vil almenn nyttige institusjoner og stiftelser få muligheten.

Og skulle ikke engang noen av dem, være interessert, vil markedet være åpent for private.

— Men ingen vil få mulighet til å kjøpe det, og sette gjerde rundt. Selv om private kjøper fyret, skal bruken være almenn nyttig, sier Baar Kristoffersen.

— Kan det etableres en restaurant?

— Det kan jeg ikke svare konkret på. ennå, først må vi gjennom alle avhendingsprosedyrene før vi eventuelt tar stilling til det.

Salget omfatter fyrvokterbolig med fyrhus, bryggerhus, naust og oljebu.

Odderøya fyrstasjon ligger på vestsiden av Odderøya, cirka 2 kilometer fra Kristiansand sentrum. Fyrstasjonen ble opprettet i 1832, den ble avbemannet og erstattet av fyrlampe i 1984. Fyrstasjonen er fredet med hjemmel i lov om kulturminner. Arealet er i kommunedelplanen for Odderøya regulert som offentlig formål, heter det.

Kystverket er i ferd med å gjennomføre salg av inntil 20 fyrstasjoner og andre eiendommer fra Oslofjorden til Nordkapp.Sula fyrstasjon i Frøya kommune i Sør-Trøndelag er allerede solgt til en stiftelse, og det er undertegnet avtale om salg av Eigerøy fyr til Eigersund kommune, opplyser seniorrådgiver Knut Baar Kristoffersen i Kystverket til NTB.

Blant de øvrige fyrstasjonene på salgslista er Fuglehuk i Vestfold, Obrestad i Rogaland, Ryvarden og Marstein i Hordaland, Skalmen i Møre og Romsdal, Villa og Ellingsråsa i Nord-Trøndelag, Flatøy i Nordland og Helnes i Finnmark.

Salget gjennomføres for å oppfylle Stortingets krav om at Kystverket i år skal selge eiendommer for 10 millioner kroner.