KRISTIANSAND: To og et halvt år har Terje Worren ventet på å få slankeoperasjon i Norge. Nå orker han ikke vente mer. Han låner 100.000 kroner av familien for å bli operert på Kypros. 12. mai legger han seg under kniven. Worren er 75 prosent sykmeldt på grunn av en skade i skulderen. Ullevål sykehus er villig til å operere ham for den, men operasjonsbordet tåler ikke tyngre belastning enn 120 kilo. Terje Worren veier 160 kilo.

— Trygdekontoret er villig til å betale skulderoperasjonen, men er ikke villig til å betale for operasjonen som skal få meg ned i vekt først. Følgelig må jeg over på attføring 1. mai, sier Worren oppgitt.

Worrens problem ligger i at det er så lange ventekøer til slankeoperasjon her til lands. På Sørlandet sykehus Kristiansand gjøres årlig en-to slike operasjoner, og det står tre personer i kø foran Worren. Derfor sendte sykehuset søknaden hans til sykehuset i Førde i februar 2003, som heller ikke hadde kapasitet, og sendte søknaden tilbake. Der ble den puttet i en skuff og glemt. Dermed falt Worren ut av ventekøen uten at noen var klar over det. Heller ikke han. Det ble først oppdaget da fastlegen til Worren begynte å etterlyse fremdrift i saken. Nå er søknaden hans sendt til Sykehuset i Vestfold. Der står det flere hundre i kø, mens ca. 20 blir operert årlig.

Kampklar

— Jeg har fått beskjed om at jeg får minst 12 måneders ventetid. Det blir for dumt å måtte heve trygd i all denne ekstra ventetiden etter at jeg har ventet i to år og fire måneder allerede. Dessuten er jeg redd jeg skal legge på meg enda mer i mellomtiden, sier Worren.

Han vil ikke være en sytepave.

— Jeg er kampklar. Jeg har lyst til å være i jobb igjen lenge før de vil tilby meg operasjon, sier renholdsarbeideren Worren. I tillegg er han trener i fotball og kickboksing.

Worren bestemte seg for å søke hjelp hos sin gamle treningsbekjente doktor Papartemis Lakis, som er fra Kypros. Han formidlet kontakt til et sykehus i sitt hjemland. Dit drar Worren 2. mai og velger å betale slankeoperasjon selv fremfor å vente i det uvisse på et tilbud her i Norge.

— Jeg er ung. Jeg vil ikke ødelegge helsa med overvekt. Jeg ønsker å jobbe, sier Worren.

Han kjenner ingen andre som har tatt tilsvarende operasjon på Kypros.

— Jeg stoler på dem. Lakis sier de har gode resultater. Kanskje kan jeg gå i front her, så flere kan reise ned siden, og da på Helse Sørs regning, sier Worren.

Fornærmet

En venn av ham har gått ned 55 kilo etter tilsvarende operasjon her til lands. Vekten til Terje Worren begynte å øke da han sluttet som aktiv bokser. Han fortsatte å spise samme mengde mat, men beveget seg mye mindre. Siden har han forsøkt en rekke dietter.

— Det er greit å gå ned i vekt når en er på kur. Problemet er å holde vekta etterpå. Og jeg orker ikke leve på kaninfôr hele livet. Jeg vil leve mest mulig normalt, sier Worren. Men det klarer han ikke.

— En del av problemet mitt er at jeg synes jeg ser fin ut når jeg ser meg i speilet. Og jeg blir småfornærmet hvis noen påpeker noe annet. Legen mener jeg har en spiseforstyrrelse knyttet til idrettsutøvelsen, sier han.

Worren spiser mye når han ikke har annet å gjøre.

— Før eller siden vil jeg få helseproblemer på grunn av vekta. Jeg vil få diabetes eller belastningsskader. Men fordi jeg ennå ikke har det, blir jeg ikke prioritert til operasjon. Det var som et slag i trynet å høre at jeg var falt ut av ventelista. Jeg orker ikke søke på nytt, og bestemte meg for å bli ferdig med det. Jeg er redd jeg skal bli i så dårlig form hvis jeg venter lenger at jeg ikke klarer å gå tur mer og mister initiativet og livsgnisten, sier Worren.

Han vet det kan komme bivirkninger etter slike operasjoner.

— Det må jeg bare ta sjansen på, så sant jeg bare kan bli arbeidsfør igjen, sier han.

Fædrelandsvennen har tilgang på journalen til Worren som bekrefter hans fortelling. Kontaktpersonen på Sykehuset Vestfold hadde fri da avisen søkte kontakt fredag.

valerie.kubens@fedrelandsvennen.no