KRISTIANSAND: Budsjettforhandlingene pågår denne helgen, og KrF forsøkte å innlede forhandlinger med Ap.

Under disse har KrF krevd at SV må oppgi sine tre viktigste budsjettkrav, som er:

  • Økningen i SFO-pris på 350 kroner måneden reduseres eller fjernes

  • Innføringen av kostpenger i barnehage med 1060 kroner året, frafalles

Økte sosialhjelpssatser — KrF har stilt ultimatum og sier at hvis ikke vi oppgir våre krav, blir det ikke flertall til venstre. Da går KrF til Høyre, sier SVs Harald Hageland, som mener KrF ikke lenger kan kalle seg partiet for barnefamilier – i hvert fall ikke i Kristiansand.

– Det er sterkt å bruke barnefamilier og sosialklienter til å saldere budsjettet. Det kan ikke vi godta. Jeg reagerer også sterkt på at KrF fremsetter krav til SV i møte med Ap. Det er en uvanlig situasjon, men de vil ikke forhandle med oss, sier Hageland, som nå har bestemt seg for å holde roen. Han fraviker ikke sine krav – og vil vente på utspill fra de andre partiene.

Ap og SV har en gammel avtale om at Ap ikke inngår i noe samarbeid uten at SV er med. Den avtalen er som en rød klut for KrF, som de siste årene uttrykkelig har sagt at de ikke vil ha SV inn som samarbeidspartner. De godtar kun subsidiær støtte fra SV.

KrFs gruppeleder Anne Ma Timenes, er overrasket over kritikken fra SV.

– Hagelands kritikk rammer også Ap. Ap har heller ikke foreslått lavere SFO og bortfall av kostpenger, sier Anne Ma Timenes, som utover dette ikke vil kommentere hva KrF nå gjør for å få flertall for et kommunebudsjett.

– Gjør dere alvor av trusselen mot SV og går til Høyre og Frp?

– Ingen kommentar, sier Timenes.

Andre i partiet sier at KrF har en budsjettavtale så godt som klar, men de vil ikke si hvilken allianse KrF holder på å inngå i.

Aps Kari Henriksen sier hun skal forhandle i helgen, men hun vil ikke si med hvem. Dette tyder på at KrF og venstresiden er i samtaler fortsatt. Mandag får vi svar på om KrF salderer budsjettet ved å sende regningen til barnefamiliene, eller at SV i siste liten får gjennomslag for noen av sine krav, mot å delta i et flertall. Eller om noen helt nye konstellasjoner dukker opp ti måneder før kommunevalget.

Deadline for budsjettavklaring er bystyret torsdag. Men i alle partier sies det at en avtale bør foreligge før gruppemøtene til mandag.