GRIMSTAD: — Det går tregt, men jeg tror vi er på rett vei.Byggmester Kjell Gilje på Vågsholt Gård i Grimstad er optimist og idealist. Han vil ha en gård som er bærekraftig, basert på dyrking av et bredt assortiment med økologisk dyrket grønnsaker, korn og kjøtt.På Agder er han utvilsomt den største med et så bredt produktspekter og har nå ansatt både gårdsbestyrer og gårdsarbeider for å få fart på produksjonen. I tillegg har han åpnet dørene til en liten gårdsbutikk hjemme på Vågsholt.Gilje har drevet som byggmester i 25 år, og samtidig drevet med melk- og kornproduksjon på si. I 1996 fant han ut at han ville satse på økologisk drift. - Det var en sterk porsjon idealisme, samtidig som jeg var overbevist om at økologiske produkter ville bli etterspurt, sier Gilje. Den gang startet han forsiktig med økologisk sauehold og litt grønnsaksproduksjon. I dag har han et bredt assortiment, og flere står på trappene.- Vi blir nødt til å ha et godt tilbud for å etterkomme kundenes ønsker. De kommer ikke til gårdsbutikken bare for å kjøpe poteter og gulrøtter, erfarer Gilje.Det er i første rekke omleggingen fra konvensjonell til økologisk drift som har kostet penger. Byggmesteren har foreløpig ikke fått noe økonomi i satsingen, og har subsidiert driften «litt for mye». For å legge om til økologisk drift tar det ca. fem år. Mens andre gårdbrukere kan ty til kunstgjødsel, må Gilje få fart i jordas naturlige mikroliv slik at den produserer på egne premisser. Det gjøres med naturgjødsel, og ved at de enkelte produktene ikke dyrkes på samme jorde år etter år, men sirkulerer. Nå har derimot gårdsbestyrer Jens Bergan fra Tyskland tatt utfordringen på strak arm, og skal sørge for at røde tall blir lysere og lysere.- Det skal gå. Så snart sørlendingen oppdager at disse produktene er sunnere og nesten ikke dyrere, da blir det fart i salget, tror Bergan. Han har jobbet på gårder i Frankrike og tatt fem års utdannelse ved Landbrukshøyskolen på Ås.Med seg på laget har han tyske Birgit Weckerlein. Sammen skal de produsere og selge ut produktene fra gården på Vågsholt.- Økologisk landbruk er utfordrende og morsomt, men samtidig veldig fullt av overraskelser. Mens den vanlige gårdbruker kan sprøyte mot insekter og udyr, må vi ty til fiberduken. Ofte er det litt tungvint, men desto gøyere når vi lykkes med en god produksjon, smiler gårdsbestyrer Bergan.