STAVANGER: Selskapet opplyser at det ikke lenger kommer gass opp til overflaten, og at situasjonen er betydelig bedret. Det skal ikke være noen synlige tegn på at det har lekket ut olje i forbindelse med gasslekkasjen.

Statoil har dermed besluttet at den høye beredskapen skal reduseres ett nivå. Redningshelikopteret som har vært i beredskap på boreriggen Stena Don, blir sendt i land.

Samtidig opplyser selskapet at arbeidet med å få en permanent sikring av brønnen fortsetter.

Det var oljedirektoratet som i fjor rapporterte om overhyppigheten av gasslekkasjer på Snorre-feltene. Dette fikk direktoratet til å gjennomføre ett femdagers tilsyn for å undersøke forholdene nærmere. Tilsynet avdekket ingen avvik, men forbedringspotensiale for blant annet ”identifisering av gjentakende hendelser, oppdatering av driftsdokumentasjon og bruk av data og erfaringer relatert til gasslekkasjer i analyser og bruk av data og erfaringer relatert til gasslekkasjer i analyser og ved planlegging av arbeid”, som det står i rapporten.

— Vi vil bruke denne rapporten, blant annet, som utgangspunkt for gjennomgang av det som nå skjer på Snorre A-platteformen, sier informasjonssjef Inger Anda i Petroleumstilsynet til Fædrelandsvennens nettavis.

Hun vet ikke om plattformledelsen har gjort noe med forbedringspotensialet som ble avdekket. Årsaken er at det ikke blir gjennomført noen oppfølging dersom det ikke avdekkes konkrete avvik i tilsynsrapporten.

Hun har heller ikke oversikt over om Snorrefeltet fortsatt ligger høyt på listen over antall gasslekkasjer for inneværende år. Den statistikken utarbeides ikke før ved årets slutt.

I januar ble 154 personer evakuert fra Valhall da det oppsto gasslekkasje på BP produksjonsplattform. I mai ble de ansatte på Oseberg A beordret i livbåtene, og i november var det full beredskap på Gullfaks A da det oppsto en gasslekkasje.

I fjor krevde Oljedirektoratet (OD) at oljeselskapene økte innsatsen for å hindre gasslekkasjer.

– Enhver gasslekkasje er potensielt farlig. Oljeselskapene har det siste året gjort en bra innsats for å forhindre lekkasjer, så ODs krav ble tatt på alvor, sier Anda

Hun mener lekkasjen på Snorre A er spesiell.

– Det er første gang vi har hatt et slikt brønnspark, sier Anda til NTB.

Lekkasjen på Snorre A oppsto ifølge Statoil i forbindelse med en brønnoverhaling og uttrekking av et produksjonsrør. Fire fartøyer ligger rundt plattformen i beredskap.