KRISTIANSAND: – Vi har fått tilbakemelding fra Fædrelandsvennen om at det går greit å trykke der. Vi er takknemlige for at de stiller opp, sier adm.dir. Olav Mugaas.

Han er ikke i tvil om at det pågår en ulovlig aksjon ved Schibsted Trykk, og at misnøye med det lokale lønnsoppgjøret er grunnen til problemene.

– Å flytte trykkingen av Aftenposten ut av huset er en nødløsning. Jeg er ikke i tvil om at det pågår en ulovlig aksjon. Dette må vi få satt en stopper for. Ulovlige aksjoner ødelegger avisen, og det er demoraliserende for alle som jobber her, sier Mugaas.

Trykkingen kan tidligst starte mandag, hvis Aftenposten bestemmer seg for å trykke i Kristiansand.

Det er snakk om 40-50.000 eksemplarer av totalt rundt 300.000. Torsdag var det 40.000 abonnenter som ikke fikk avisen. Også VG var forsinket. Natt til torsdag var den verste i den siste runden med produksjonsproblemer i Aftenposten.

– Natt til i går gikk det derimot bra. Vi er derfor noe søkende i forhold til hva som videre skal skje. Men avgjørelsen må tas raskt, og vi forberederer trykking i Kristiansand, sier Mugaas.

Klar til å trykke

Leder av Fædrelandsvennens Grafiske Klubb, Gunn Dønnestad Hansen, er klar til å trykke Aftenposten.

– Jeg forholder meg til at både Grafisk klubb og ledelsen i Schibsted sier det ikke foregår ulovlige aksjoner ved Schibsted Trykk. Da kan vi ikke nekte å ta oppdrag for Aftenposten.

Dønnestad Hansen sier klubben i Kristiansand er innstilt på å gi en hjelpende hånd.

– Vi har selv hatt problemer og fått tilbud om hjelp fra Stavanger Aftenblad ved enkelte anledninger. Det er vanlig praksis å hjelpe hverandre. Problemene i Schibsted Trykk dreier seg ikke om en aksjon men om produksjonsproblemer med andre årsaker, sier hun.

– Men oppdraget byr på utfordringer. Vi trykker egen avis i tillegg til VG og et par-tre lokalaviser og en del rotasjonsoppdrag. Pressa går i hundre dag og natt. Men trykkerne hos oss er innstilt på å gjøre en ekstra innsats for å få dette til, sier hun.

Produksjonsdirektør Bent-Ståle Johansen sier Fædrelandsvennen er innstilt på å trykke deler av opplaget til Aftenposten.

– Vi jobber nå med tekniske tilrettelegginger. Meningen er å trykke Aftenposten – før vi starter trykkingen av egen avis. I dag trykker vi også VG for sør og sørvest-regionen, sier Johansen.