KRISTIANSAND: Jeg er enig med henne i at det å klage ikke skal føre til represalier og at sykehuset bør se på klager som et incitament til å forbedre tjenesten. Og det er en selvfølge at den som blir klaget på ikke selv skal behandle klagen, sier Pål Friis, klinikksjef i medisin ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Friis mener imidlertid at Pedersens erfaringer ikke er typiske.

— Som behandler av mange klagesaker opplever jeg at de aller fleste tilfeller ikke er slik som Pedersen beskriver. Helsepersonell er generelt åpne for klager og går ikke i forsvar, men har et ærlig ønske om å se saken fra klagerens side. Samtidig er vi stadig underveis i å benytte brukermedvirkning og ta pasienters og pårørendes opplevelser med i arbeidet med å forbedre sykehuset, sier Friis.

Han mener folk ikke trenger frykte represalier fra helsepersonell dersom de klager.

— Jeg ser at pasienter og pårørende kan komme i en vanskelig situasjon hvis de er avhengig av en tjeneste som de er misfornøyd med. Men det ligger dypt i yrkesetikken til alt helsepersonell å være bevisst på at pasienten er den svake part. Det pålegger helsepersonell å styrke pasientens autonomi selv om de er i en avhengighetssituasjon. Derfor er det så viktig at ordet «pasient» ikke blir erstattet med ordet «kunde» i helsevesenet, sier Friis.