Camilla Øverland (21)

— Jeg er positiv til innføring av opptakskrav. Sånn som lærerutdanningen fungerer i dag er det lite obligatorisk undervisning, og det blir stilt få krav til oss. Det kreves ikke mye kunnskap for å komme gjennom utdanningen slik den er i dag. Det kan stilles større krav både til opptaket og til selve utdanningsopplegget, sier Camilla Øverland fra Haugesund, tredjeårsstudent på lærerutdanningen på HiA.

— Nivået på lærerstudentene er veldig ulikt. Mange er flinke. Men jeg vet om mange som synes det er veldig tøft å undervise i ting de ikke kan. De må bruke veldig mye tid på å sette seg inn i emnene for å være sikker på et de kan det de skal gjennomgå, sier Øverland. Hun sier hun hadde kommet inn på utdanningen med skjerpede krav.

Kristin Sunde (22)

— Det er bra å innføre krav om minimumsnivå i norsk og matematikk til lærerutdanningen, fordi det er så viktige fag i skolen. Men sosiale evner er nesten vel så viktig, og de måles når vi er ute i praksis, sier Kristin Sunde fra Stavanger, tredjeklasseelev på lærerutdanningen på HiA.

— Det er dessuten viktig for en lærer å ha forståelse for det hun skal undervise i, og ikke bare pugge seg til ting, sier Sunde.

Hun valgte lærerutdanningen fordi han har lyst til å jobbe med mennesker.

— Jeg hadde kommet inn på lærerutdanningen med de nye kravene, sier hun.

Jan Andre Søvde (29)

— Det blir helt feil å utelukke folk fra lærerutdanningen bare fordi de ikke har 3 eller 4 i norsk og matematikk. De kan være veldig flinke i andre fag som er like viktige for norsk skole, sier Jon André Søvde fra Sogn og Fjordane. Han er lærerstudent og tar et fjerde år med midtøstenkunnskap. Søvde er leder for Pedagogstudentene, en underorganisasjon til Utdanningsforbundet i Aust- og Vest-Agder.

— Jeg har hatt lærere i matematikk som har vært veldig dårlige i kroppsøving og heimkunnskap, så det ville være veldig galt om sånne folk skulle prioriteres til lærerutdanning framfor andre, sier Søvde.

— Dessuten blir ikke eksamen lettere fordi om folk har dårligere utgangspunkt. Den er lik for alle, sier Søvde.