SIRDAL: – Resultatene på en uanmeldt kontroll vi foretok onsdag var på ingen måte tilfredsstillende. Kontrollen viser at vi er nødt til å ha høy kontrollvirksomhet mot byggebransjen fremover, sier kontrollsjef Ole Petter Saugen ved Vest-Agder fylkesskattekontor til Fædrelandsvennen.

Foruten fylkesskattekontoret i Vest-Agder, deltok også deres kolleger i Rogaland og Arbeidstilsynet på kontrollen. Kontrollsjefen varsler nå økt kontroll i bransjen, men tror ikke Sirdal er verre enn andre steder.

– Resultatet fra onsdagens kontroll var for så vidt ikke overraskende. Erfaringer på landsbasis viser at det foregår en god del skatte— og avgiftsunndragelser innen bygg- og anleggsbransjen, forklarer Saugen.

Om lag 25 håndverksfirmaer, både tømrere, rørleggere og elektrikere, som arbeidet med nye og eldre hytter i Sirdal ble avlagt besøk.

Kontrollen avdekket to uregistrerte virksomheter, som av den grunn ikke betaler inn moms. I tillegg var 10-15 ansatte i de ulike firmaene utenlandsk arbeidskraft fra Litauen, Polen og Sverige. Ifølge undersøkelser tyder alt på at minst to av dem ikke hadde sine arbeidstillatelser i orden. Saugen peker på at antallet som ikke hadde nødvendige tillatelser i orden kan bli enda høyere når man har gått gjennom alle opplysningene.

– Det mest alvorlige kontrollen avdekket er de to firmaene som ikke en gang er registrert i momsregisteret. Dette er en klar indikasjon på svart arbeid og unndragelser av avgifter. Men foreløpig er det uvisst hvor mange ansatte som hører inn under firmaene og hvor store unndragelser det er snakk om. Det vil nærmere undersøkelser gi svar på i løpet av oktober. Først når vi har flere opplysninger på bordet, vil vi ta stilling til hvorvidt sakene skal politianmeldes eller ikke, sier Saugen.

Virksomheter som har en årlig omsetning på minst 50.000 kroner plikter å registrere seg i momsregisteret, noe de to aktuelle firmaene på hyttene i Sirdal ikke hadde gjort.

Onsdagens kontroll var et ledd i det å gjøre skattemyndighetene mer synlige.