LILLESAND: — Vi er blitt provosert av arkitektens private byggeprosjekt på Steinsøya i Gamle Hellesund. Vi stiller oss undrende til at han har gått i gang med såvidt omfattende byggearbeider i strandsonen - uten å søke om tillatelse, sier bygningssjef Øyvind Fiskå til Fædrelandsvennen.Saken kommer opp for politikerne i utvalget for drift- og forvaltning i 16. juni.Selv om saksinnstillingen ennå ikke er klar, legger ikke Fiskå skjul på at det kan bli aktuelt å be byggherren rive den nesten ti meter lange steinbrygga.- Vi snakker om ulovlige byggearbeider i en sårbar strandsone. Området er hyppig i bruk av allmennheten. Flere naboer og båteiere har henvendt seg til oss og reagert på byggingen som foregår i Lauebukta, sier bygningssjefen og legger til:- Fremgangsmåte overrasker oss virkelig. Platou driver et av landets eldste og mest velrenommerte arkitektfirmaer. Han burde vite at den slags anlegg er meldingspliktig. Etter vår mening er det ikke bare snakk om istandsetting av en gammel steinbrygge - men en betydelig utvidelse, mener han.Satser på tilgivelse

John S. Platou har nå bedt om et møte med byggeadministrasjonen i Lillesand kommune for å forklare seg nærmere før saken skal opp til politisk behandling.Selv hevder han at han kun har fått reparert den gamle steinbrygga.- Som arkitekt, kulturorientert og interessert i Høvågs lokalhistorie er jeg opptatt av å bevare og utvikle eiendommen i tråd med lokale tradisjoner. Jeg beklager og er oppriktig lei for å ha skapt unødig irritasjon i Lillesand kommune, skriver Platou i et brev til Lillesand kommune.Det vekker oppsikt at et eieren av et eldre og velrenommerte arkitektfirma i Oslo har innleid en ung og nyutdannet arkitekt med røtter på Sørlandet for bedre å kunne forstå byggekulturen her nede - og til å utføre skissearbeider.- For å utvikle eiendommen i tråd med lokale tradisjoner har jeg engasjert arkitekt Gunnar Ording fra Høvåg for å forsikre meg om at den istandsetting jeg ønsker for eiendommen blir gjort på mest mulig stedsriktig måte. Ettersom steinbryggen ligger utenfor bevaringsområdet har jeg antatt at reparasjon ikke var søknadspliktig og har således vært i god tro, hevder John S. Platou«Kurant sak»

Han karakteriserer for øvrig saken som en «kurant» reparasjonssak. Og forklarer seg slik:- Ved en tidligere bevaring uttalte nemlig kulturvernkonsulent Hirsch i fylket at istandsetting av steinbrygger er en kurant sak. På bakgrunn av dette er det min vurdering at istandsettingen ikke er søknadspliktig, fremholder han.Platou får imidlertid svar på tiltale fra kulturvernkonsulent Thomas Hirsch.- Befaringen vi hadde på Steinsøya for en tid tilbake gjaldt Platou's planer om riving og bygging av nytt landsted. Vi ble riktignok vist en bukt der det lå en del stein i strandkanten som eier opplyste at var rester av en tidligere steinbrygge. Det er for øvrig helt utenkelig at det fra vår side ble uttrykt at en oppføring av brygge på det aktuelle stedet ikke er søknadspliktig, sier Hirsch.