Flere ukjente drapsmenn blir sikret fra å bli tatt av lovens lange arm når to av Norges store kriminalgåter foreldes i 2006. En av Norges mest omtalte kriminalgåter gjennom tidene – forsvinningen av sju år gamle Marianne Rugaas Knutsen i Risør – foreldes 28. august neste år. Fra denne dagen går gjerningsmannen fri dersom han melder seg.

Også den eller de som tok 79 år gamle oslokvinnen Dagmar Strand av dage i midten av september samme år slipper straff dersom sannheten ikke kommer for dagen.

19 uoppklarte drap

I alt opererer Nye Kripos med at 19 drap i Norge står uoppklart de siste 25 årene. I mange saker mistenker politiet konkrete personer, men mangler bevis.

Flere drapssaker står også uløst ved at tiltalte personer er blitt frikjent i retten og politiet ikke har andre opplysninger for å etterforske videre. Drap foreldes etter 25 år dersom ikke fellende bevis kommer fram under etterforskningen.

Enkelte saker er imidlertid rene gåter hvor etterforskerne står på bar bakke selv etter omfattende undersøkelser, sporsikring og vitneavhør. Blant dem er det antatte drapet på Marianne Rugaas Knutsen og rovmordet på Dagmar Strand.

Forsvant

28. august 1981 forsvant Marianne Rugaas Knutsen sporløst fra Risør. Hun skulle til Frydendal Varehandel for å kjøpe godterier. Siden er det ikke gjort noen observasjoner som kan settes i sammenheng med forsvinningen. Flere ganger er etterforskningen av saken tatt opp, men sannheten er aldri kommet for dagen.

— Vi har aldri vært i tvil om at vi her står overfor en alvorlig kriminalsak. Alle steiner vi har visst om har vært snudd i denne saken, sier stasjonssjef Jostein Hansen ved Risør politistasjon til NTB.

Mariannes forsvinning har fulgt politimannen og flere av hans kolleger i Risør i snart 25 år. Først om fremst ønsker politisjefen en oppklaring av hensynet til Mariannes pårørende. Men også av hensyn til hele lokalmiljøet i Risør, som i mange år var sterkt påvirket av sjuåringens sporløse forsvinning.

— Det er klart det er svar på dette. Spørsmålet er hvor det glapp og hva er det ved denne saken som gjør at vi ikke greier å finne ut av det!

Thomas Quick

Flere har vært siktet i saken, blant dem Thomas Quick som er dømt for flere drap i Norge. Quick har sagt at det kan være ham som tok Marianne, men tilståelsene er aldri blitt underbygd av fysiske bevis.

— Politiets oppgave er å bringe fakta på bordet. Det som ikke er fakta kan vi ikke innestå for, men det som er beviselig i en sak er det lett å forholde seg til. Jeg hadde heller ikke vært fornøyd med at denne saken var blitt dømt kun på indisier, sier Hansen.

Etterforskningen etter Marianne-saken har vart i over 24 år. Ettersom årene er passert er det blitt stadig lenger mellom hver gang opplysninger kommer inn. Likevel vil ikke Jostein Hansen avvise en oppklaring før foreldelsen inntreffer.

— Alle er preget av denne saken. Dersom jeg skulle hatt noe ønske i denne jobben om noe jeg ønsker å oppklare, så troner denne saken så soleklart på toppen som det går an, sier Hansen.

Rovmord

Et annet av kriminalhistoriens uløste er det grove drapet på Dagmar Strand som 15. september ble funnet hjemme i leiligheten sin i Thereses gate i Oslo sentrum. Den forsvarsløse kvinnen var bundet med et slepetau og kneblet.

Etterforskerne den gang konkluderte med at 79-åringens drapsmann eller menn var ute etter kontanter, men forlot leiligheten uten penger. I kvinnens BH fant etterforskerne 30.000 kroner.

Opp gjennom årene har politiet med jevne mellomrom tatt fram saken. To navngitte personer har vært nevnt i saken, men ingen vitner er funnet og politiet har heller ingen bevis.

— Drapet ble sist aktualisert i fjor i programmet «Fornemmelse for mord». I kjølvannet av det kom det inn flere nye tips i saken, men de førte dessverre ikke fram denne gangen heller, sier politiinspektør Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt til NTB.