KRISTIANSAND: Når juksingen er så alvorlig at studentene kan bli stengt ute, får de også rett til advokathjelp. Siden 2008 har 22 studenter som er tatt for juks benyttet seg av denne retten. Regningene de har sendt til Universitetet i Agder ligger på 5000-13.000 kroner.

— Konsekvensene ved å bli tatt for juks er svært inngripende for studenten. De risikerer å få eksamen annullert og kan bli utestengt i to semestre. Derfor skal de også ha mulighet til å få en skikkelig klagebehandling, sier Monica Haugedal som leder klagenemnda ved UiA.

Retten til advokat er lovfestet i juksesaker der det blir reist sak om utestenging, og studenten kan få advokathjelp både til å utforme klagen, legge fram sin sak i klageutvalget og anke saken videre til den sentrale klagenemnda (felles klagenemd).

Tvil om overlegg

Omtrent halvparten av juksesakene ved UiA dreier seg om plagiat. Det vil si at studentene har kopiert fra andre kilder, for eksempel nettet eller fra andres oppgaver uten å oppgi kilde.

Det har blitt enklere å avsløre disse etter at universitetet i 2008 begynte å bruke et eget program som avdekker plagiat.

— Det er et program for plagieringskontroll og har mye å si for å avdekke fusk. Nå kan vi faktisk si hvor stor del av oppgaven som er plagiat i prosent, sier Haugedal.

Når sakene kommer til klagenemnda, er ofte spørsmålet om studenten har kopiert med vitende og vilje og prøvd å fremstille arbeidet som eget verk. De blir straffet hardest og blir som hovedregel utstengt i to semestre i tillegg til at eksamen blir annullert.

— Vi må foreta en helhetsvurdering i forhold til om en student har handlet med forsett. Sentrale momenter kan for eksempel være om vedkommende har prøvd å skjule at man har skrevet av. Hvis man har lagt seg i selen for å prøve å dekke over at man har kopiert, kan det være et tegn på at man har plagiert med vitende og vilje, sier Haugedal.

Klarer studenten derimot å vise at han bare har vært grovt uaktsom, kan han slippe med å bli utestengt et semester i tillegg til annullert eksamen.

Færre jukser

Etter at universitetet i 2008 tok i bruk programmet som sjekker om oppgaver er plagiert, ble 26 tatt i juks. En tredobling fra året før.

I dag blir innleveringer sjekket opp mot alle tilgjengelige kilder på nettet og mot tidligere innleverte oppgaver ved UiA og andre institusjoner

— Det viktigste er likevel det forebyggende. At studentene vet at det er en fare for å bli tatt, sier Claus Wang som er ansvarlig for bruken av Ephorus, programmet som blir brukt for gjenkjenning.

De siste to årene har færre blitt tatt for juks, og i fjor var tallet nede i 11. — Vi har lagt vekt på å nå ut til studentene med god informasjon om hvilke regler som gjelder. Men om det er det vi ser en effekt av, er vanskelig å si, sier Great Hilding ved studiesekretariatet på UiA.

Noen av studentene som klager hevder også at eksamensreglene har vært så uklare at de ikke hadde mulighet til å forstå at de har jukset.

— Hvis det de har blitt tatt for kan føres tilbake til feil fra universitetets side, skal ikke det belastes studenten, sier Monica Haugedal.

Siden 2008 er det kun to studenter som har fått medhold i klagenemnda.

- Dette sikrer rettferdig behandling

Retten til advokathjelp for juksemakere er vedtatt av Stortinget. Svein Harberg (H) i utdanningskomiteen tror den blir stående.

— Bakgrunnen for denne bestemmelsen er at du skal få en skikkelig og rettferdig behandling, uavhengig av økonomi, sier Harberg, og minner om at fri rettshjelp og rett til advokat er vanlig prinsipper i andre deler av samfunnet.

— Andre har også rett til fri rettshjelp dersom de har lav inntekt. Studenter flest kommer inn i den gruppa, men det kan hende at dette skulle vært behovsprøvd, sier Harberg, som sitter på Stortinget for Aust-Agder.