IDYLL: Turkameratene Oddvar Bjelland (f.v.), Erling Ellefsen og Peder Øen er klar for siste etappe opp til Vehusknausen. Her tar den pust i bakken ved Bjorvann. Foto: Frode Lindblom

Vehusknausen er Kristiansands høyeste punkt med sine 285 meter over havet. I luftlinje ligger den bortgjemte knausen 500 meter fra kommunegrensa til Songdalen.

Topp tre

— Det er veldig få som kjenner til at dette er Kristiansands høyeste topp, sier Peder Øen. Den spreke 70-åringen er som en røyskatt i lyngen og leder an i den litt kronglete veien opp til toppen.

— De fleste tror Slettehei med sine 277 meter er den høyeste i byen. Det er feil. Faktisk er Værmannsheia på grensa til Vennesla, nær Støleheia, den nest høyeste med 279 meter, opplyser Oddvar Bjelland.

Etter at undertegnede i en bildetekst slo fast at Slettehei var høyest, var Bjelland på tråden. Han korrigerte og inviterte til topptur.

Sammen i åtte år

De spreke pensjonistene har fast turdag hver tirsdag. Det har de hatt de siste åtte årene, etter at de ble pensjonister. De har pløyd gjennom skog og mark i Kristiansand, Vennesla, Søgne, Songdalen, Birkenes og Lillesand. De kan de fleste rutene, navn på topper og vann, dyr og blomster.

— Det er ikke mange topper vi ikke har vært på, sier trioen stolt.

Lommekjent i regionen

— Vi er nærmest lommekjent i marka i Kristiansands-regionen, sier Bjelland og tørker svette fra panna og dugg fra brillene.

Så viktig er turdagen for tirsdagskameratene, at alt annet må vike. De ble kjent med hverandre i misjonskirken i Kristiansand, og har stor glede av stadig nye naturopplevelser og oppdagelser.

— Egentlig skulle jeg vært barnevakt for barnebarn i dag. Det måtte jeg avlyse. Vanligvis går familien foran, men siden vi skulle hit, måtte jeg prioritere, forteller Erling Ellefsen, puster og trekker på smilebåndet.

82 vann på et år

Veien opp til Vehusknausen fra Espestøl på Mosby er langt fra den mest krevende turen 70-åringene har gått. I 2007 fikk trioen forespørsel om å registrere beveraktiviteten i kristiansandsheiene og tok utfordringen på strak arm.

— Da var vi innom 82 vann og tjønn på et år, forteller Øen.

— Vanligvis kikker vi for det meste etter fugl, som er hovedinteressen til Peder, forteller Bjelland.

Vandrer også i Setesdal

På høsten, noen dager i august/september, drar de sammen til fjells.

— De siste fem-seks årene har vi vandret i Setesdalsheiene. Det har vært med overnatting, forteller trioen.

Og forsatte tirsdagen med bål på Vehusknausen.