MARKENSGATE OG TOLLBODGATA: 44 og 46 voldshendelser. Foto: Arkivfoto
DRONNINGENSGATE: 33 voldshendelser. Foto: Arkivfoto

KRISTIANSAND: Sist helg ble seks personer voldsskadet i Kvadraturen. Med dette som bakgrunn har Fædrelandsvennen sett nærmere på utelivsvolden natt til lørdag og natt til fredag.

På halvannet år har politiet registrert 260 anmeldte hendelser med vold i helger. To av tre hendelser skjedde mellom midnatt og fram til 07.00

Dette er gatene du er mest utsatt i:

Vestre Strandgate: 70 hendelser

Tollbodgata: 46 hendelser

Markensgate: 44 hendelser

Dronningensgate: 33 hendelser

Trengsel gir vold

Politistasjonssjef Ole Hortemo. ARKIVFOTO Foto: Tore Andre Baardsen

— Dette er en trend vi har sett i mange år. I disse gatene ligger utestedene tett. Her har vi gatehjørner hvor folk møtes. Her ligger også samlingssteder som 7-Eleven, andre kiosker og taxiholdeplass, sier Ole Hortemo, stasjonssjef på Kristiansand politistasjon.

Han sier utesteder som ligger i gater med biltrafikk, er mer voldsutsatt enn dem som ligger i gågater.— Både i Dronningensgate, Tollbodgata og Vestre Strandgate er det trangt om plassen på fortauet. Når mange berusede står tett på et lite sted, oppstår knuffingen. På disse stedene har dørvaktene større utfordringer, sier Hortemo.

Han sier politiet har et vedvarende fokus på disse områdene i helgene. De har ikke økt bemanningen etter sist helgs hendelser.

Grovere vold

De siste årene er utelivsvolden blitt grovere.

— Dette har svingt litt. Trenden over flere år er likevel at den registrerte volden er noe grovere. Det er større mengde av legemsbeskadigelse sammenliknet med legemsfornærmelser, sier politistasjonssjefen.

— Hvorfor blir volden grovere?

— Det kan være flere forklaringer. Noe kan skyldes at en større andel hendelser blir anmeldt enn tidligere.

Fulle norske menn

Dette er de typiske voldsutøverne: Etnisk norske menn i overkant av 25 år. De er beruset – i all hovedsak på alkohol.— De fleste voldsutøverne er faktisk unge norske menn som har vært på byen, drukket seg for fulle og ender i slåsskamp. Innimellom er det også menn med minoritetsbakgrunn, sier Hortemo.

— Voldsmennene er ikke gjengangere?

— Noen gjengangere er det. Bak de mest alvorlige hendelsene står oftere kriminelle vi kjenner. Men det er ikke disse som gir store utslag på voldsstatistikken.

Han sier det oftest handler om nevekamp og spark mot kroppen. De største skadene er naturlig nok etter bruk av slagredskaper eller kniv.

Nedgang etter skjenkestopp

Politiet fører statistikk på vold i Kristiansand sentrum år for år. Ole Hortemo sier 2008 var et skille i byen.

— Før 2008 var vi oppe i over 200 årlige voldshendelser. Vi merket en markert endring da skjenketiden i Kristiansand ble redusert med én time, sier han.

Så langt i år er det registrert 100 voldshendelser. Det er 13 færre enn på samme tid i fjor. Totalt i fjor var antallet 160.— Er dette et nivå på vold vi må forvente?

— Jeg vil ikke mene noe om det. Kristiansand er gjennomgående en trygg by. Så kan du si at sist helg ble noen skamslått. Tiltross for at vi definerer byen som trygg, skjer det slike episoder som vi gjerne skulle vært uten, sier Hortemo.

Han berømmer innsatsen fra utelivsbransjen som han mener har tatt voldsproblematikken på alvor.

— Hadde ikke utstedene vært så tydelige i sin profesjonelle dørvaktstjeneste, hadde vi hatt helt andre voldstall i Kristiansand. Dørvaktene er med på å dempe konfliktnivået, sier politistasjonssjefen.